Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Ezer tonna élelmiszert zároltak

2007.09.06. 08:49
Szennyezett guargumi adalékanyag gyanújával az élelmiszer-ellenőrző hatóságok eddig mintegy 5700 gyártót, illetve forgalmazót ellenőriztek, akik közül 2400-nál zároltak árut 1174 tonna mennyiségben - mondta Süth Miklós főállatorvos az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának és fogyasztóvédelmi eseti bizottságának együttes ülésén.

Süth kifejtette: a jelenleg is zajló vizsgálatok alapján eddig az derült ki, hogy 202 magyarországi vállalkozás termékei szennyezettek dioxinnal vagy pentaklórfenollal. A szennyezett tételekből készült termékek listája az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján bárki számára elérhető.

A termékvisszahívások 478 kiskereskedőt és 156 vendéglátó-ipari egységet érintettek. Összesen a hatóság 291 tételt vetetett le a polcról 112 tonna mennyiségben - közölte a főállatorvos. Az ellenőrzések során 26 esetben szabott ki a hatóság bírságot 20,4 millió forint értékben, többnyire késlekedő vagy elmulasztott adatszolgáltatás, valamint hamis adatok miatt.

A guargumiügy július elején kezdődött, amikor az Európai Unió élelmiszer-ellenőrző hatóságai között működő gyorsriasztási rendszer hírt adott arról, hogy egy indiai cégtől származó guargumi-szállítmány rákkeltő anyaggal szennyezett, és több uniós tagállam mellett Magyarországon is megjelenhetett. A guargumi széles körben használt, ártalmatlan élelmiszer-ipari adalékanyag, az érintett indiai termék dioxin- és pentaklórfenol-szennyezettsége miatt káros az egészségre.

A magyar hatóságok július végén szereztek tudomást a szennyezett guargumi magyar forgalmazójának kilétéről. A Jungbunzlauer Kft.-nél a magyar hatóságok még aznap megkezdték a vizsgálatot. Süth Miklós szerint Magyarország megfelelően reagált a krízishelyzetre.  • Vennék
  • Hírek