Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Hetényi István volt pénzügyminiszter

2008.11.11. 14:46
Meghalt életének 83. évében Hetényi István, egykori pénzügyminiszter. Hetényi részt vett az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus előkészítésében (a tervezési munkacsoportot vezette), az 1987-es bankreform kialakításában, és az elmúlt évtizedben is rendszeresen kikérték a véleményét.

Életének 83. évében elhunyt Hetényi István, az 1980-as évek pénzügyminisztere, közölte a Pénzügyminisztérium kedden. A tárca Hetényi Istvánt a saját halottjának tekinti.

Hetényi István több mint hat éven keresztül volt Magyarország pénzügyminisztere. Ezt a tisztséget 1980 közepétől 1986 végéig töltötte be.

A József Nádor Műegyetem Közgazdasági Karán szerzett oklevelet és egyetemi doktorátust 1948-ban. Pályafutását 1949-ben a Gazdasági Főtanácsnál kezdte, majd 1980-ig az Országos Tervhivatalban dolgozott. A tervhivatalban 1973-tól 1980-ig államtitkári posztot töltött be.

Hetényi István egyaránt részt vett az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus előkészítésében (a tervezési munkacsoportot vezette), az 1987-es bankreform kialakításában, amely létrehozta Magyarországon még a rendszerváltás előtt a kétszintű modern bankrendszert. Nevéhez fűződik, az egyik meghatározó kidolgozója volt az 1988-as magyarországi adóreformnak, a piacgazdaságot Magyarországon megalapozó adórendszer létrehozásának.

Hetényi István nyugállományba vonulása után is aktív maradt, több, az adórendszer átalakítását, korszerűsítését elemző szakértői munkacsoportban vett részt. A Pénzügyminisztérium vezetői, az elmúlt évtizedben a pénzügyminiszteri posztot betöltő kormánytagok rendszeresen igénybe vették Hetényi István szaktudását. Főleg adózási, de egyéb kérdésekben is kikérték véleményét - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A volt pénzügyminiszter - már nyugdíjasként - előadásokat tartott a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen, majd a Corvinus Egyetem nyugalmazott címzetes egyetemi tanára volt. Részt vett az ÁB-Aegon biztosító felügyelőbizottságának, illetve a Fotex Rt. igazgatótanácsának munkájában is, publikációi jelentek meg a Pénzügyi Szemlében.