Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Emelkedhetnek a befagyasztott gyógyszerárak

2004.05.05. 08:24
A gyártók már október előtt emelhetik egyes támogatott gyógyszerek árát, amennyiben megszerzik egy bíráló testület engedélyét.
Május elsejével lépett érvénybe Magyarországon a transzparenciadirektíva, amely a gyógyszer-befogadási, illetve az ártámogatási rendet szabályozza. A direktíva értelmében a gyártók kérelmezhetnek áremelést. Ez vonatkozik azon medicinákra is, amelyek árát április elsején 15 százalékkal csökkentették és befagyasztották.

Átlátható

Az új szabályozás lényege, hogy a támogatott medicinák befogadása átlátható, egységes és nyilvános keretek között történjen. Korábban az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) végezte a törzskönyvezést, amennyiben pedig a gyártó vagy forgalmazó a típust támogatott készítményként kívánta értékesíteni, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kellett benyújtania az igényét.

A döntés szakmai részét az orvosi kamara látta el, míg a támogatás mértékére egy tárcaközi bizottság tett javaslatot az egészségügyi miniszternek, aki a pénzügyminiszter vétójoga mellett hozta meg a döntést. Ezentúl viszont elsőfokon a Transzparencia Titkárság, míg másodfokon a Transzparencia Fellebbviteli Titkárság jár el. Mindkét testület az OEP-en belül működik.

Bevétel

Az új rendszer egyik pozitívuma, hogy az eljárásra időkeretet (90 vagy 180 napot) állapítottak meg, így nem fordulhat elő, hogy valamely termék éveken keresztül várjon a befogadásra. Továbbá a kérelmezőnek fellebbviteli lehetősége is van. Ezzel szemben az új szabályrendszer értelmében a kérelmezőnek eljárási díjat kell fizetnie. Ez egyszerűsített eljárásoknál - egyebek között új csomagolás, árcsökkentés, névváltoztatás - háromszázezer forint, míg a normál eljárásoknál - új gyógyszer, támogatás emelése - 1,5 millió forint készítményenként.

Az eljárási díjak az OEP bevételét növelik - mondta a Napi Gazdaságnak Bartucz Attila szóvivő. Azoknak a gyártóknak, akik május elseje előtt kérelmezték készítményük befogadását és az eddig nem történt meg, most új eljárást kell indítaniuk.