Géza
-12 °C
-4 °C

Egy évig még maradhat Gyurcsány

2006.10.31. 09:39
A különböző érdekcsoportok felől sorozatos támadásokra lehet számítani a kormányzati lépések miatt, de ezek nem valószínű, hogy fenyegetnék Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pozícióját a következő 12 hónapban - írja magyarországi úti beszámolójában a JP Morgan bankház londoni elemzője. Szentiványi Nóra október 19-én járt hazánkban, az erről készült összefoglaló a Morgan Stanley elemzőjének véleményéhez hasonlóan pozitívan látja a 2007-es, kockázatokkal terheltnek a 2008-as és azutáni költségvetési kilátásokat.

A kockázatok elsősorban a kormány által tervezett reformintézkedések megvalósíthatóságából erednek. Szentiványi szerint a legnagyobb kockázat az, hogy a létszámában jelentősen - az ígéretek szerint mintegy 20 százalékkal - csökkenő központi közigazgatásban egyszerűen nem lesz meg a kellő szellemi képesség a reformintézkedések kidolgozására és végrehajtására.

Szándékos félretervezés?

Ellentétben a korábbi magyarországi látogatásokkal, most bizalmat tapasztalt az elemző a megkérdezettek körében a kormány által tervezett idei (10,1 százalék a GDP arányában) és jövő évi (6,8 százalékos) államháztartási deficitszámokkal kapcsolatban.

Ami különösen érdekes, hogy még a korábbi évekre rendre jóval magasabb hiányprognózisokat megfogalmazó jegybanki szakértők is hitelesnek tartják ezeket a számokat, olvasható a JP Morgan szakértőjének írásában. A jövő évi jegybanki deficitprognózis még több mint fél százalékponttal alacsonyabb is, mint a kormányzati. Az idei évi hiányprognózisok is enyhe alullövést valószínűsítenek a 10,1 százalékos kormányzati célhoz képest.

A JP Morgan elemzője szerint az elmúlt évek igen kedvezőtlen költségvetési teljesítménye után most úgy tűnik: szándékosan alátervezi a kormány az áfabevételeket (az 1791 milliárd forintos forintis idei évi előirányzathoz képest csak 10 százalékos bővülést vár), ami segíthet ellensúlyozni az esetleges kiadásoldali túllövéseket.

Féken tartott kiadások 

A kiadási oldal féken tartását középtávon Szentiványi szerint több tényező is segítheti. Így a kormány kamatpályával kapcsolatos feltételezése a piaci várakozásoknál jóval magasabb, a támogatott jelzáloghitelek népszerűsége lényegesen csökkent a korábbiakhoz képest, míg az autópálya-építéseknél az új tenderezési eljárás jelentős, 25-30 százalékos árcsökkenést okozott.

Emellett nagyon szigorú kontrollmechanizmusok várhatók a maradványfelhasználások területén, továbbá a kormány nem számolt azzal, hogy megkapná az ellenzék támogatását a kétharmados többséget igénylő törvénymódosításokhoz. Ezért például az önkormányzati átalakítások keretében pénzügyi ösztönzőkkel igyekszik rábírni a helyhatóságokat az összefogásra, ami lényegében megtakarításokat hozhat az államkasszának.

A kormányra nehezedő nyomás (utcai tüntetések, sztrájkok) miatt valószínűleg csökken az MSZP-n belül a reformokkal kapcsolatos támogatottság, de nem valószínű, hogy ez a következő 12 hónapban veszélyeztetné Gyurcsány megerősödött pozícióját - véli az elemző.

Megjegyzi: a legvalószínűbb az, hogy a politikai ciklus második felére (2008-2010 között) egy másik MSZP-s vezető veszi át Gyurcsánytól a miniszterelnöki tisztséget. Ennek valószínűsége akkor csökkenne, ha a reformok annyira sikeresek lennének, hogy azok nyomán emelkedni kezdene a kormány népszerűsége.

Közel a kamatemelési ciklus vége

A jegybanki szakértők szerint a maginfláció alakulása miatt valószínűleg megkérdőjelezhető az inflációs várakozások kordában tarthatósága - írja a JP Morgan elemzője a konzultációk alapján. Tovább fokozzák az aggodalmakat a legfrissebb bérstatisztikák. Javítja az inflációs kilátásokat ugyanakkor a forint erősödése és az olajárak jelentős csökkenése.

Szentiványi szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az augusztusi inflációs jelentéshez képest lefelé vagy felfelé módosulhat a novemberi inflációs jelentésben a pénzromlási ütemmel kapcsolatos előrejelzés. Augusztusban az MNB-stáb 2007-re 7, 2008-ra 4,2 százalékos éves átlagos inflációt, ezen belül 5,6 és 4,4 százalékos maginflációt prognosztizált alappályabeli előrejelzésében.

A JP Morgan elemzője szerint valószínűleg a friss jelentésben is meg fogja haladni a jegybank 2008-as inflációs előrejelzése a 3 százalékos középtávú célt. Emiatt arra számít, hogy a jelentéssel egy napon sorra kerülő kamatmeghatározó ülésen újabb 0,25 százalékpontos kamatemelés következik be (8,25 százalékra), amellyel az idei évre befejeződik a monetáris szigorítás.

Az inflációs kilátások bizonytalansága miatt Szentiványi szerint erről a szintről még elképzelhető egy átmeneti szünetet követően újabb kamatemelés, azaz valószínűleg 8,5 százalék körül tetőzik a magyar kamatemelési ciklus. Innen a jövő év második felében 0,75-1 százalékpontos kamatcsökkentésre lát teret az elemző.