Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsány csökkentené a kamatot

2005.02.10. 12:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A kormányfő a kamatok csökkenését reméli és beszélni szeretne a monetáris politikáról.
Bízni lehet abban, hogy a csökkenő kamatok a jövőben olcsóbb forintot eredményeznek, ezzel javulnak a hozamkilátások és a fejlődési lehetőségek a reálgazdaságban - mondta Gyurcsány Ferenc vállalati vezetők előtt Budapesten.

A Central European Business Centre (CEBC) üzleti reggelijén a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magas kamat részben oka az erős forintárfolyamnak, ami az exportra termelők nyereségét elolvasztja és erősíti az importversenyt. Egyetértés van abban, hogy a jövőben csak nagyon mérsékelt, óvatos, lassú kamatmérséklést lehet véghez vinni. A kormányfő szerint az árfolyam és a monetáris politika kérdései Magyarországon kívül esnek a tárgyilagos, higgadt megközelítésen. A Monetáris Tanács intézményi függetlensége nem jelenti azt, hogy a monetáris politikáról, mint a gazdaságpolitika fontos részéről, nem lehet beszélni - mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök elismerte, hogy a nagy államigazgatási reformok véghez vitele a következő kormány egyik legfőbb feladata lesz, de mint mondta, a felsőoktatás reformjára még idén tavasszal sor kerül és megkezdik a szakképzés átalakítását is.