Ágnes
-5 °C
2 °C

Nem várható árrobbanás a gyógyszerpiacon

2003.09.30. 09:43
A gyógyszerpiac szereplői szerint mind a kereslet, mind az árak emelkedése miatt elkerülhetetlen, hogy folyamatosan bővüljön a magyar gyógyszerpiac. A szaktárca ugyanakkor tarthatatlannak tartja ezt az állapotot.
Jelentős reálértelemben vett bővülés várható a magyarországi gyógyszerpiacon - jelentette ki Szabó Ferenc, a Magyar Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke. A piackutatók előrejelzése szerint az inflációt jóval meghaladó mértékű gyógyszerpiaci növekedésre lehet számítani az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó tíz ország mindegyikében, miként az elmúlt három-négy évben a jelenlegi tagországokban is ezt a tendenciát lehetett megfigyelni.

350 milliárd forintos forgalom

A szövetség számításai szerint a magyarországi gyógyszerpiac forgalma idén 13 százalékkal emelkedve mintegy 350 milliárd forint is lehet termelői áron számítva. A várható növekedés ellenére az új tagok belépése nem okoz jelentős gyógyszerpiaci bővülést az uniónak, minthogy a tíz csatlakozó ország gyógyszerpiaca együttvéve körülbelül akkora, mint Spanyolországé. Szabó szerint rövid távon nem kell számítani a magyarországi gyógyszerárak drasztikus emelkedésére, hosszú távon azonban mindenképpen várható az uniós árszínvonalhoz való közelítés - az Európai Unióban az átlagos gyógyszerárszínvonal több mint duplája a magyarországi gyógyszeráraknak.

Átstrukturálódó gyógyszerfogyasztás

A piac bővülése és a lassan bár, de emelkedő gyógyszerárak miatt számolni kell a gyógyszerkassza növekedésével is az elkövetkező években. Ennek fényében elgondolkodtató Kökény Mihály szakminiszter közelmúltban tett kijelentése, miszerint bár az érintett szakmai és piaci résztvevőkkel való együttműködés és a lakossági gyógyszerellátás zavartalansága a fő cél, nem tartható fenn és nem finanszírozható a gyógyszerfogyasztás jelenlegi növekedése. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke korábban elmondta lapunknak, hogy Magyarországon jelenleg a gyógyszerfogyasztás átstrukturálódása folyik: az uniós gyógyszerfogyasztási szokások megjelenése pedig szükségszerűen a piac reálértéken vett bővülését és a gyógyszerkassza szükségszerű növekedését vonja maga után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!