Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Decemberben jégre viszik a gyógyszerkasszát?

2003.11.12. 08:45
Október végén túllépte az erre az évre tervezett összeget az Egészségbiztosítási Alap hiánya, értesüléseink szerint az éves deficit 32 milliárd forinttal, vagyis 11,5 százalékkal haladhatja meg az idei 277 milliárd forintos előirányzatot.
A hiány egy hónap alatt 27 milliárd forinttal nőtt, az okok változatlanok: alultervezett gyógyszerkassza és táppénzkeret, de az év elején a szolgáltatóknak kifizetett s még vissza nem fizetett előlegek is növelik a deficitet. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy tíz hónap alatt 293,4 milliárd forint bevétellel nem fedezett kiadás keletkezett az alapnál, ami a meg nem térült előlegeket leszámítva is bő 7 milliárddal múlja felül az éves előirányzatot.

13 milliárddal kevesebb

A bevételi oldalon 13,2 milliárd forinttal folyt be kevesebb az időarányosan vártnál, míg a kiadások közül a természetbeni ellátások 41,6, a pénzbeliek pedig 13,4 milliárddal lépték túl a tervezettet. A vártnál több mint 50 százalékkal kevesebb folyt be eddig például a baleseti és egyéb kártérítések után, s ennél is rosszabb arányban érkezik be a nemzetközi egyezményből eredő ellátások megtérítése.

Ezek nem jelentős, néhány százmilliós tételek, ám annál inkább megérzi az alap gazdálkodása a járulékbefizetéseknél tapasztalt több mint 13 milliárdos elmaradást. Az októberig a gyógyszerek ártámogatására fordított 206 milliárd forint közel 26 milliárd forinttal, 12 százalékkal lépi túl az erre az időszakra tervezett összeget.

Ezzel a tendenciával számolva az év végéig 247 milliárdos kiadásra lenne szükség, ám a gyártókkal kötött volumenmegállapodás elvileg korlátot szab a tervezett 242 milliárdos keret túllépésének. Ehhez azonban irreálisan alacsony decemberi gyógyszerforgalomnak kellene bekövetkeznie, illetve a gyártóknak akár milliárdos nagyságrendű összeg visszafizetését jelentheti a biztosítóval kötött megállapodás.

A táppénzekre január és október között csaknem 25 százalékkal fordítottak többet - összesen 81,3 milliárdot -, mint egy évvel korábban: a bérnövekedéstől elszakadó, dinamikusan bővülő igények miatt a kormány szigorítani akarta a táppénz szabályozását, ám a parlamenti vitában jelentősen felpuhult a javaslat.