Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orvosok, betegek és gyártók is kritizálják a gyógyszerár-tárgyalások rendszerét

2001.07.12. 15:38
Egy csütörtöki sajtótájékoztatón orvosok, betegek képviselői, és a Lilly Hungária gyógyszergyár is kifogásolta a gyógyszerár-tárgyalások mechanizmusát. A résztvevők szerint a folyamat nem átlátható, és az érintett szervezetek véleményét vagy nem veszik figyelembe, vagy meg sem kérdezik őket.
A július 1-jétől hatályos társadalombiztosítási gyógyszerár-támogatásokról hozott döntésekkel a kormány nem mindenben tartotta magát a gyógyszergyártókkal tavasszal létrejött megállapodáshoz - mondta Balázs Péter, a Lilly Hungária Kft. igazgatója csütörtökön a cég sajtótájékoztatóján.

A gyártók állítják, visszafogták magukat

Balázs Péter utalt arra, hogy a kormánnyal kötött megállapodás tartalmazta: a magyarországi gyógyszergyártók három évig legfeljebb az infláció 70 százalékának mértékéig emelik áraikat, és a kormány vállalta, hogy szabályozott és átlátható ártámogatási tárgyalás keretében hozzáférhetővé teszi a betegek számára az évek óta társadalombiztosítási befogadásra váró új készítményeket.

Balázs Péter szerint miközben a gyártók a megállapodásban vállalt önkorlátozó áremelést hajtottak végre, addig a 90 és 100 százalékos támogatásban részesülő készítmények esetében a kormányzati oldal döntéseiben kizárólag a pénzügyi szempontokat és nem a gyógyszerek hatékonyságát vette figyelembe - és a döntési mechanizmus sem vált átláthatóbbá. Az igazgató szerint a kiemelt támogatottságú gyógyszerek kategóriájában az érintett orvos-szakmai kollégiumokat és a betegek érdekeit képviselő szervezeteket sem kérdezték meg a készítményekről.

Nehéz a felírás a skizofréneknek

Bartkó György, a Magyar Pszichiátriai Társaság képviseletében a sajtótájékoztatón közölte: a gyógyszerfelírás régi szabályozása szerint a skizofrén betegek számára csak akkor rendelhetnek új, hatékonyabb készítményt az orvosok, ha az olcsóbb, hagyományosra nem reagál a beteg. Az új rendszer ennél is nehézkesebb: a modern készítményeket is két csoportra bontották, így egy beteg még nehezebben juthat el a számára legjobb szerig.

Molnár István a pszichiátriai betegek hozzátartozói nevében jelezte: levélben fordultak Mikola István egészségügyi miniszterhez a rendelet hatályon kívül helyezése érdekében, hogy az orvosok ne kényszerüljenek kísérletezésre skizofrén pácienseikkel.

Panaszkodnak a cukorbetegek is

Fövényi József, a Magyar Diabetes Társaság képviseletében közölte: az új és hatékony inzulin, valamint hasnyálmirigyre ható készítményekkel kapcsolatban az orvosok véleményét nem vették figyelembe az ártárgyalásoknál, ezért támogatás híján ezek a gyógyszerek a betegek számára megfizetetlenek.

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke közölte: a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítására június elején küldtek javaslatot az egészségügyi miniszternek, de levelükre még választ nem kaptak. Poór Gyula, a Magyar Osteoarthológiai Társaság, valamint Selmeczi Kovács Irén, a csontritkulással küzdő betegek képviselője szintén az új készítmények társadalombiztosítási támogatását hiányolta a sajtótájékoztatón.