Csongor
0 °C
9 °C

Újra Alkotmánybíróság elé kerül a gyógyszerár

2004.06.21. 16:57
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Érdekvédelmi Egyesülete valamint a Védőoltásgyártók és Forgalmazók Egyesülete az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért, miután a köztársasági elnök hétfőn aláírta a gyógyszerárak befagyasztását lehetővé tevő ártörvényt.
Hétfőn a négy gyógyszergyártó szakmai szövetség kérése ellenére aláírta Mádl Ferenc köztársasági elnök az árak befagyasztását lehetővé tevő, a parlamentben egyhangúlag elfogadott törvényt. A szabályozással szemben alkotmányos aggályokat megfogalmazó szakmai szövetségek közül három tegnap jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul, míg a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) a későbbiekben dönt a csatlakozásról. A gyártók egyszer már csatát nyertek, a kormány a törvényben foglaltakhoz hasonló célú rendeletét az Alkotmánybíróság május végén hozott döntésével alaptörvénybe ütkőznek találta, és július elsejei hatállyal megsemmisítette.

A kormánnyal kötött megállapodás más kérdés

A gyógyszergyártók indítványukat törvényességi aggályokkal indokolták. Az elfogadott javaslatszövegből hiányoznak az esetleges beavatkozással kapcsolatos egyértelmű meghatározások, ami véleményük szerint sérti a jogbiztonság elvét. "Biztosak vagyunk benne, hogy az Alkotmánybíróság a májusi döntésének szellemében fog eljárni, így bízunk abban, hogy a megfogalmazott alkotmányossági aggályainkat figyelembe veszi" - áll a szövetségek közleményében. A gyártók hangsúlyozzák: lévén a fenti téma alkotmányjogi kérdés, így természetesen függetlenül kezelendő a kormányzat és a gyártói szövetségek között született megállapodástól. A megállapodás értelmében a szövetségek tudomásul vették az árak jelenlegi szinten tartását, ám elérték, hogy a korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb árszintből fakadó különbség egy részét a kormány fedezze.

Az Országgyűlés június 14-i döntése alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatná egyes gyógyszerek árát. Az árak megállapításáról szóló törvény módosítása szerint a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszerek ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul.

Szigorú feltételek

A változtatás részletezi a hozzájárulás feltételeit: eszerint a gyógyszernek az adott betegség kizárólagos kezelésére szolgáló készítménynek kell lennie, illetve a gyártónak bizonyítania kell, hogy a gyógyszer előállításának költsége magasabb a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál. A törvény a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba. A kormány és a gyógyszergyártók érdekképviseletei között szerdán megállapodás jött létre, amelynek értelmében a betegek gyógyszerterhei az idén nem növekednek, így nem lesz szükség arra, hogy alkalmazni kelljen a parlament által hétfőn elfogadott, árbefagyasztásról szóló törvénymódosítást.

A gyógyszergyártók beadványa nyomán az Alkotmánybíróság május végén nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő, április 1-jén életbelépett kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. A testület a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg.