Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szinte minden gyógyszer beszerezhető a neten

2008.05.21. 08:04
Noha csaknem két éve Magyarországon is lehet gyógyszert rendelni az interneten, a különböző honlapok kínálatát szervezetten senki nem ellenőrzi. Fokozott veszélyt jelent, hogy leginkább a fiatalok rendelnek online orvosságot, és tudják, hogy így bármi beszerezhető.

Amióta az egészségügyi tárca zöld utat adott az internetes gyógyszerárusításnak, a patikaszert kínáló honlapok száma megduplázódott. Becslések szerint jelenleg csaknem 150 helyen lehet orvosságot vásárolni a világhálón. Jóllehet a vényköteles készítményeket forgalmazó internetes cég futára csak recept ellenében adhatja át az orvosságot a vevőnek, ez az esetek döntő hányadában elmarad.

A patikusok több szempontból is óva intenek, tapasztalataik alapján a netes vásárlás lehetőségével főként a fiatalok élnek. Sokan tisztában vannak azzal is, hogy ezen a csatornán elvileg bármi beszerezhető, ráadásul a lebukás veszélye is kisebb, mint az utcai árusok esetében.

A nyilatkozó gyógyszerészek szerint a legnagyobb internetes piaca a nyugtató, serkentő és ajzószereknek van. Míg a közforgalmú patikákban olykor túl nagy szigorral járnak el ezekkel a készítményekkel kapcsolatban, a világhálón csak a vevők önmérséklete szab határt a bevásárlásnak.

További veszélyt jelentenek a hamisítványok. Mint azt a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének vezetőjétől megtudtuk, a világ gyógyszerforgalmának csaknem 10 százalékát teszik ki a hamis készítmények. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait ismertetve Botz Lajos elmondta: éves szinten mintegy 35 milliárd dolláros piacról van szó, 2010-re ez akár 75 milliárdra is ugorhat. A közhiedelemmel ellentétben közel sem csak a fejlődő országokban okoz gondot a hamis gyógyszerek kereskedelme - a fejlett nyugati országokban éppen az internetes kereskedelem elterjedése miatt virágozhat az utánzatok piaca.

Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent, hogy az eddig igen gondosan szabályozott gyógyszerpiacok mellett rohamtempóban terjed az orvosságok e-kereskedelme. Ráadásul a hazai vásárlási kultúra hiányosságai miatt a vevők kevésbé tudatosak és igényesek, mint nyugaton, ezért egyelőre senki és semmi nem szab határt az álpirulák adásvételének.

Botz Lajos szerint a példamutatóan rendezett és színvonalas hazai gyógyszerforgalmazást éppen most, a reformok kapcsán gyengítették mesterségesen, teret engedve a versenynek. A főgyógyszerész utalt arra is, hogy annál nagyobb ez a probléma, minél szegényebb egy ország. A szakember úgy látja: minden gond gyökere az ellenőrzés hiánya.

Ezt kihasználva az interneten gyakorlatilag minden gyógyszer (ideértve az éppen aktuális csodaszereket) elérhető. Különösen kedveltek a nehezebben hozzáférhető szerek (például a legnépszerűbb potenciafokozó), a hormonkészítmények (izomfejlesztők) és a nagyon drága orvosságok olcsóbb változatai. Súlyos veszélyt rejt, hogy az említett okok miatt a daganatellenes szerek is gyakran kaphatók, kihasználva, hogy ez a betegkör a legelesettebb, ezért jóval hiszékenyebb is.