Konrád
8 °C
26 °C

Adóreform: egy kicsi jövőre, az egész később

2005.02.09. 15:16
Áprilisra vár eredményt a kormány a Pénzügyminisztérium felkérése alapján létrejött, külső szakértőket is tömörítő szerdán megalakult adóreform-bizottságtól.
A magyar adórendszer változatlanul az 1988-89-ben kidolgozott alapokon nyugszik, a struktúra nem változott. Az elmúlt 15 évben azonban túl sok olyan kisebb változás történt, melyek eredményeképpen a mai rendszer nehezen áttekinthető és kevéssé kiszámítható - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a kormány által létrehozott adóreform bizottság alakuló ülésén. A kormány elvárásait ismertetve Gyurcsány Ferenc kormányfő egy konkrétumot mondott: a régióban beindult adóversenyben egyértelmű látszik az az irány, mely szerint a szociálpolitikai kedvezményeket le kell választani az adórendszerről.

A külső illetve a kormányzati apparátusban dolgozó szakértőkből összeállított bizottság hetente ülésezik majd, és a kormány várakozása szerint áprilisra készíti el javaslatait. A testület öt albizottságot hoz létre az egyes részterületek feladatainak kidolgázására.

Igazságosság, versenyképesség

Az adórefrom bizottsággal szembeni elvárás az, hogy fogalmazzon meg egy reálisan elérhető jövőképet a közteherviselés XXI. századi, korszerű magyar modelljére - áll a testület alakuló ülésén kiosztott háttéranyagban. Gyurcsány Ferenc az igazságosabb, egyszerűbb, a versenyképességet javító, beruházás ösztönző adórendszer irányába mutató javaslatokat vár. A kormányfő szerint egyes, a jelenlegi rendszerben különösen zavaró, adott esetben értelmezési problémákat felvető hibák kiküszöbölésére még az idén sor kerülhet, a reform első tényleges elemeit 2006-tól vezetnék be, a teljes program azonban csak fokozatosan, több év alatt lesz végrehajtható.

Gyurcsány jelezte: tisztában van azzal, hogy a munka során a nyilvánosságra kerülnek majd szakértői anyagok, de előre jelezte, azokra kormány nem fog érdemben reagálni, hiszen ebben a stádiumban nem tekinhetőek kormányzati vélemény tükröző anyagoknak. A bizottsági tagokat "bátor" javaslatokra kérte, mint mondta a szakértőktől azt várják, hogy minden lehetőséget vegyenek számításba is vizsgáljanak meg.

Az állam kevesebbet markoljon és többet fogjon - Gyurcsány szerint a terhelés észerű csökkentésével az állami bevételek nőhetnek is. A kormányfő hangsúlyozta: magas az adómegkerülés Magyarországon, ezt az emberek teljesen hétköznapinak élik meg. A kormányfő szerint az új adórendszerrel "vissza kell adni a közteherviselés becsületét".

A bizottság tagjai
A bizottság elnöke Akar László, a PM volt közigazgatási államtitkára, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezetője. A külső tagok között van Matolcsy György, a Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere, a Növekedéskutató Intézet vezetője, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Sugár Dezső a Könyvvizsgálói Kamara elnöke, Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Helyet kapott a bizottságban az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkáltatói oldalának képviselője és több más szakértő is.