Pongrác
12 °C
23 °C

Kék lesz a fekete munka

2005.05.02. 17:11
A munkaerőpiac szabályozására vonatkozó elképzeléseit ismertette először a kormány a miniszterelnök által bejelentett 100 lépés programjából. A munkanélküliek segélyezése jelentősen átalakul, több ponton azonban egyelőre továbbra is csak elképzelések és nem konkrét intézkedési javaslatok szerepelnek a tervben.
Munkanélküli segély helyett álláskeresési támogatást és hatékony szolgáltatást biztosítunk a munkájukat elvesztőknek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt találhassák meg új munkahelyüket -- tartalmazza a 100 lépés programjának első, konkrétumokat is tartalmazó csomagja. Eszerint a jelenleg kilenc hónapig legfeljebb havi bruttó 44 ezer forintot jelentő munkanélküli járadék helyett úgynevezett álláskeresési támogatást vezetnek be. Ez az első három hónapban jobban fog igazodni a korábbi keresethez, felső határa az 57 ezer forintos minimálbér 120%-ára emelkedik. Az első három hónap után viszont -- ha az érintett nem talált munkát -- a következő hat hónapban csak az egységesen a a minimálbér 60 százalékára rúgó ellátásra lesz jogosult. A legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben lévők számára az ellátás további 3 hónappal meghosszabbítható lesz: 50 éven felülieknél 6 hónappal, a nyugdíj előtt állóknál 5 évvel is.

Jön a kék munka

A Miniszterelnöki Hivatal által kiadott háttéranyag szerint a kormány "a kék munka lehetőségével megteremti a magánszemélyeknél alkalmi munkát végzők - háztartási munka, gyermekfelügyelet, javítási-karbantarási munkák, kertgondozás - foglalkoztatási biztonságát". Az új rendszerben a magánszemélyeknél, közhasznú szervezeteknél alkalmanként munkát végzők után kedvezményes közteherjeggyel, átalányban lehet majd leróni a járulékokat. Az ilyen tevékenységet végzőknek jelenlegi 120 nap helyett évente 200 napig lehet majd alkalmi munkavállalói, kék könyvvel dolgozniuk és ezzel több szolgálati időt, nyugdíjra, egészségügyi ellátásra való jogosultságot szerezhetnek. A magánszemély foglalkozatókat úgy tennék érdekelté a munkaviszony legalizálásában, hogy az általuk fizetett közteherjegyre adókedvezményt biztosítanának. Azt, hogy mekkora lesz a kedvezmény, illetve a közteherjegyen fizetendő összeg mértéke, egyelőre nem tudni.

Ugyancsak a fekete munka legalizálásának irányába hathat, hogy a mezőgazdasági szezonálisan jelentkező idénymunkák esetében az alkalmi kék könyvvel való munkavállalás lehetőségét az eddigi havi 15-ről 60 napra emelik. A tervek szerint nem részletezett "speciális szabályokat hoznak az építőiparban és az idegenforgalomban, vendéglátásban végzett fekete és szürke munka kifehérítésére".

Szigorúbb ellenőrzést ígérnek

A kormány a fekete munka legalizálására felkínált lehetőségek mellett szigorítaná a munkaügyi ellenőrzést. A programban szerepel a különböző ellenőrző hatóságok tevékenységének összehangolása és társadalombiztosítás felügyeletének létrehozása is. A büntető törvénykönyv módosításával a kabinet szándékai szerint megteremtenék a fekete foglalkoztatók a jelenlegi bírságon túlmenő, büntetőjogi felelősségrevonásának lehetőségét is. Ezzel párhuzamosan kizárnák az állami támogatásokból és a közbeszerzésekből az olyan cégeket, akiknek korábban volt fekete-szürke munka miatti bírságuk

Segítség a hátrányos helyzetüeknek

"Célzottabbá és a munkába való visszatérést hatékonyabban segítővé tesszük a legnehezebb munkaerő-piaci helyzetben lévőknek munkalehetőséget biztosító közmunkákra, közhasznú és közcélú munkára rendelkezésre álló források felhasználását. Még az idén új közmunkaprogramot indítunk a szezonális foglalkoztatási gondok enyhítésére" -- ígéri egyelőre konkrétumok nélkül a kormány. A tervek szerint egyebek között a felnőttképzés támogatási rendszerének átalakításával, és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatások feltételeinek átalakításával érnek ezt el.