Gyurcsány és Putyin a gazdasági együttműködésről tárgyalt

2006.06.04. 23:43
Az orosz-magyar gazdasági megállapodások teljesüléséről tárgyalt Vlagyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon, közölte a Kreml vasárnap.

A Kreml közleménye szerint az orosz államfő február 28. és március 1. között lezajlott budapesti látogatása során aláírt többrétű megállapodások megvalósítását, és a gazdasági együttműködési vegyes bizottság következő ülésének előkészítését vitatta meg a két államfő.

Putyin és Gyurcsány akkor beszélt a budapesti metró korszerűsítésében való az orosz részvételről is, de a Metrovagonmash a múlt hónapban alulmaradt a metrószerelvény-pályázaton a francia-magyar Alstom-Ganz-Transelektro konzorciummal szemben. Ez komoly kudarc volt az orosz cég számára, mert a budapesti volt az utóbbi évek legnagyobb metrókocsitendere Európában, vélték piaci elemzők.

Logisztikai központ

A szibériai KrasAir fő magánrészvényese és vezére, Borisz Abramovics - aki már több mint egy éve meg akarja venni a Malévot a magyar AirBridge közreműködésével, hogy csatlakoztassa a légitársasága körül formálódó AiRUnion holdinghoz - jelezte: Putyin Budapesten támogatta részvételi szándékát a következő pályázaton.

Putyin budapesti vizitjén szó volt a záhonyi logisztikai központról (amelyet fontos láncszemnek szánnak a transzszibériai vasút európai csatlakoztatásában), orosz részvételről a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításában, illetve magyar cégek részvételéről az orosz "nemzeti" programokban (egészségügy, oktatás, lakásépítés, mezőgazdaság).

De a Putyin és Gyurcsány által vázolt legjelentősebb stratégiai elképzelés arra irányult, hogy Magyarország elosztóközpont lehessen az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték esetleges balkáni és közép-európai meghosszabbításában. "Az európai országoknak szánt orosz gáz magyarországi tranzitját érintő együttműködésről" Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is tárgyalt a múlt héten Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom cégvezetési elnökével.

Stratégiai gáztároló

Az orosz állami ellenőrzésű monopólium a Fekete-tenger alatti orosz-török gázvezeték tervezett balkáni és közép-európai meghosszabbításában kínált elosztó szerepet Magyarországnak. A Gazprom ezzel elébe menne a Nabucco vezeték tervének. Ezen a talán 2008-2011 között megépülő vezetéken ugyanis - az orosz helyett - azeri (netán iráni) gáz áramlana Törökországból (Magyarországon át) Ausztriáig.

Miller és Hernádi szót ejtett magyarországi gáztárolók építéséről és modernizálásáról is. A Gazprom részt akar venni a magyar stratégiai gáztároló megépítésére és üzemeltetésére szóló pályázaton, és erről nyilvánvalóan szó esett Putyin budapesti vizitje alkalmával is, vélték moszkvai megfigyelők.

A Gazprom és a Mol vezére érintette "a szénhidrogének kitermelésével" kapcsolatos együttműködést is. A Mol bővíteni óhajtja oroszországi olajkiaknázását, és ebben számít az olajágazatban is terjeszkedő Gazprom támogatására. A Mol ajánlatot tett az orosz-brit TNK-BP Volga-vidéki kitermelő egységére egy 3,5 milliárd dolláros aukción. Az Udmurtneftet megpályázta az immár a Gazpromhoz került Sibneft is. Alekszandr Rjazanov Gazprom-alelnök ösztönözte a TNK-BP-t, hogy jelképes áron adja oda az Udmurtneftet a Sibneftnek egy tágabb alku keretében, amelyben a TNK-BP társulást ajánl a Gazpromnak a hatalmas kelet-szibériai Kovikta gázmező közös kiaknázására és a kitermelendő gáz kínai exportjára.

Firtas cége

Mindamellett elemzők már az orosz állami Rosnefttel szövetkezett kínai Sinopecet tartják esélyesnek az Udmurtneft megszerzésére, és egy héten belül várják az eredményhirdetést. Versenyben maradt még az orosz Iterával társult indiai ONGC is.

A Vedomosztyi című lap szerint egyébként oroszországi gázlelőhelyhez juthat az Emfesz kereskedőcég, amely az - 50 százalékban a Gazprom, 45 százalékban viszont az ukrán Dmitro Firtas által birtokolt - svájci bejegyzésű RosUkrEnergo magyarországi partnere. Az Emfesz, amelyet egy hozzá közel álló forrás egyszerűen "Firtas cégének" nevezett, a Gazpromból a 2001-es vezetőségváltás során távozott Pjotr Rogyionov volt alelnök és társai parlagon heverő kitermelési érdekeltségeit akarja megszerezni. Firtas állítólag már hónapok óta tárgyal az Emfesz színeiben a (Rogyionov által 30 millió dollárra tartott) Gazinvest megvásárlásáról, amelynek fő kincsét a Nyenyec autonóm körzet öt gázmezejének kitermelési engedélyével rendelkező Pechorneftegazprom fele alkotja.

Az Emfeszt tízéves szerződés köti a RosUkrEnergóhoz: tőle veszi ugyanis a gázt, amit Magyarországon és Lengyelországban értékesít. Ezzel látszólag versenytársa a Gazpromnak. De ha a diverzifikálási EU-irányelv érvényesül, akkor a Gazprom szívesebben osztozhat a magyar és a lengyel piacon egy általa ellenőrzött szállítóval. Ha a Gazinvest-ügylet létrejön, akkor az Emfesz bejuthat az oroszországi kitermelésbe, és a gázt a RosUkrEnergón keresztül értékesítheti Európában.

A magyar gazdasági tárca vezetői a közeli hónapokban Volga-vidéki régiókat keresnek fel, egyengetve az üzleti kapcsolatokat.  • Bérelnék
  • Bankszámla