Géza
-12 °C
-4 °C

Bezár a La Halle

2004.12.28. 09:20
A jövő év elején bezárnak a francia érdekeltségű La Halle Hungaria Kft. ruházati boltjai - értesült a Népszabadság. A főként bevásárlóközpontokban üzlethelyiségeket bérlő társaság döntését valószínűleg az indokolhatja, hogy forgalma elmaradt a várakozásoktól. A lap meg nem erősített információi szerint a hazai La Halle-boltokat a Skálát, az S-Modellt és a Librit is birtokló, magyar tulajdonban lévő Capital-csoport vásárolja meg.
Noha a La Halle Hungaria Kft. illetékese a Népszabadságnak nem nyilatkozott, a szakmában városszerte beszélik, hogy a boltok többsége a személyzettel együtt már el is kelt, ám az egyes egységek jövendő profiljáról a vevő még nem döntött - írja keddi számában a napilap. A budafoki Camponában lévő bolt sorsa például állítólag bizonytalan, mivel a bevásárlóközpontban már számos Capital-érdekeltség működik: a La Halle szomszédságában például a korábban befuccsolt Debenhams helyén lévő Skála-márkabolt, nem messze tőle pedig a Libri könyváruháza. A La Halle minden boltjában végkiárusítás zajlik, az eladók pedig arról tájékoztatják a vevőket, hogy már nem is töltik fel a raktárkészleteket. Van, ahol egyértelműen jelzik a végkiárusítást, máshol viszont csak a szokatlanul nagy (hetvenszázalékos) árleszállítás és az elkelt áruk helyén már üresen hagyott polcok mutatják azt, hogy nem szokványos akcióról van szó.

A Nészabadság úgy tudja, hogy a Capital-csoport a francia Groupe André és Vivarte nevű cégek birtokában lévő La Halle Hungariában szerez érdekeltséget. További nyolc, főként a különböző üzletekhez kötődő cég a La Halle Hungaria és a párizsi La Halle Vetements birtokában van. (A Skála illetékesét tegnap nem sikerült elérnünk.)

Árulkodó adatok

A magyar La Halle egyre növekvő problémáiról a cégbírósági adatok is tanúskodnak: augusztusban a La Halle Hungaria tulajdonosai a veszteségek leírása miatt 2,1 milliárd forintról 200 millió forintra csökkentették a cég alaptőkéjét. A cég korábban a 17 üzletből hetet bezárt, a dolgozók jelentős részét elbocsátotta, és beszüntette a cipőkereskedelmet.

A La Halle ruházati áruházlánc csak a 80-as évek eleje óta létezik - írja a cég történetéről a Népszabadság. Tulajdonosa, Groupe André azonban ennél patinásabb vállalkozás. A múlt század végén az elzászi Albert Lévi Nancyban alapított egy kicsi, de elegáns cipőüzletet André néven. Később Jerome nevű bátyjával szövetkezve ikerüzleteket kezdett működtetni, amelyek különlegessége az volt, hogy a család minden tagja találhatott ott magának cipőt. Az első világháború kitörésekor már több mint félszáz üzlettel rendelkeztek Franciaország-szerte, és 250 különböző terméküket közel azonos áron kínálták.

A harmincas években a modern reklám szerepét a cipőszakmában elsőnek alkalmazva 1935-től az André évi 6 millió pár eladott cipővel piacvezetővé válik Franciaországban. 1967-ben jelenik meg az André külföldön: Olaszországban, Németországban, Kanadában és Belgiumban is üzletet nyitnak. A Halle név 1981-ben születik az első diszkont- raktáráruház megnyitásával (Halle aux Chaussures). Az első La Halle aux Vetments diszkont-ruhaáruházak 1984-ben nyitják meg kapuikat, ahol - az eredeti filozófiához híven - olcsón vásárolhat ruhát az egész család.

Az immár csoporttá vált André 2001-ben nevet vált, és a Vivarte (a francia élet és művészet szavakból képzett) névvel a kreatív megújulásra változtatja évszázados filozófiáját. Jelenleg a Vivarte-csoport négy alapvető alszektorban tevékenykedik: a belvárosi cipő, a diszkont- cipő, illetve ruházat valamint a belvárosi öltözködés piacán is jelen van. A Vivarte-csoport 2003-ban kétmilliárd eurós éves forgalom mellett 75 millió euró adózás utáni nyereséget ért el.

Sokan vallottak már kudarcot

Bár a kereskedelemben az elmúlt évek egyre nagyobb konkurenciaharcában elbukó láncok között hajlamosak vagyunk csak a magyarokra emlékezni, valójában több külföldi, nagyobb tőkeerejű kereskedőcég is bedobta a törülközőt - emlékeztet a lap. Az olasz társaságok között például többen mentek el, mint amennyien megmaradtak. Bezárt az egykor a Pólusban nyitó Standa, a sportcikkeket árusító Giacomelli, a Nico vagy a Benetton. Ma már hiába keresnénk a Kleider Bauer-üzleteket, és nem jött be a Debenhams sem. A felsorolásból is látszik, hogy a körforgás főképp a divatkereskedelemre jellemző.