Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dunaújvárosban duplázna a Hankook

2006.07.17. 09:51
A Hankook Tire Co. a Dunaújvárosba tervezett termelőkapacitást 2010-től egy újabb ugyanakkora beruházással bővíti. A jelenleg a világ nyolcadik legnagyobb gumiabroncsgyártójának számító társaság ugyanis rövidesen legalább három helyet akar előrelépni a globális ranglistán, ezért Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban a dunaújvárosihoz hasonló méretű gyárkomplexumok létesítésére készül.
A Hankook Tire Co. a Dunaújvárosba tervezett termelőkapacitást 2010-től egy újabb ugyanakkora beruházással bővíti - tudta meg a Világgazdaság a dél-koreai cég első magyarországi üzemének alapkőletétele kapcsán. A dunaújvárosi gyár jövőre már 1,3 millió, 2008-ban pedig ötmillió személygépkocsi- és kisteherautó-abroncsot készít az európai piacra. Az évi tízmilliós kapacitást a tervek szerint 2010-re éri el a magyarországi üzem.

A jelenleg a világ nyolcadik legnagyobb gumiabroncsgyártójának számító társaság ugyanis rövidesen legalább három helyet akar előrelépni a globális ranglistán, ezért Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban a dunaújvárosihoz hasonló méretű gyárkomplexumok létesítésére készül. A nagy méret is a stratégia része. A Hankook vezetői szerint ugyanis egy helyre kell nagy termelőkapacitást koncentrálni.

A hatalmas gyár ugyanakkor feltételezi a nagy mennyiségek szállításának lehetőségét is. Magyarországon a dunaújvárosi kikötő és logisztikai központ fejlesztése a megyei és a régiós tervek között egyaránt szerepel, és kelet-nyugati irányban az új M8-as autópálya teszi majd gyorsabbá a szállítást. A Hankook ugyan már a kezdetektől a késztermék 15-20 százalékát hajóval, három-öt százalékát vasúton szállítja, s a későbbiekben tovább kívánja csökkenteni a közúti szállítás arányát. Az 1500 fős gyár a jövőben további munkahelyek teremtésére készül, s amint egy hete megírtuk: jövő júniusra több mint 30 főt foglalkoztató fejlesztőközpont is létesül a Duna-parti városban.


Megkezdődött a gumigyár építése Dunaújvárosban.

Magyarországon a Hankook Tire olyan üzemet hoz létre, ahol a termelés, az értékesítés, a különböző marketingtevékenységek, valamint a termékfejlesztés egyaránt megtalálható. Két év múlva, amikor a több mint 500 millió euróba kerülő üzem termelése eléri az ötmillió darabot, a Hankook Tire logisztikai hálózata és a hozzá szükséges infrastruktúra is létrejön. Ekkorra a Hankook Tire gyárai 78 millió gumiabroncsot gyártanak.