Jusztina
3 °C
16 °C

Az EU-tagság után is lesz határellenőrzés

2003.09.18. 08:41
Nem szűnik meg a tagállamokkal közös határok ellenőrzése a csatlakozás után, de a leendő belső határos igazgatóságokra nem vesznek fel új embereket. Az útlevélre szükség lesz 2004 májusától is, a határátkelőkön ugyanis csak a vámellenőrzés szűnik meg.
Az EU-csatlakozás után nem szűnik meg a tagállamokkal közös határok ellenőrzése - mondta a Napi Gazdaságnak Orodán Sándor, a határőrség szóvivője - de a leendő belső határos igazgatóságokra nem vesznek fel új embereket. Ezért nem alakul ki jelentős többletlétszám jövő májustól, valamint azért, mert folyamatosan készítik fel a határőröket az új feladatokra.

Épül a külső határ

h i r d e t é s
A határőrség jelenlegi létszáma mintegy 12 ezer fő. Az útlevélre szükség lesz 2004 májusától is, a határátkelőkön ugyanis csak a vámellenőrzés szűnik meg, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé.

Várhatóan két év múlva fejeződik be a Schengen-2 ellenőrzési rendszer kialakítása, és válik akadálytalanná az átkelés a belső határokon. Addig a legfontosabb teendő olyan külső határ kiépítése, amely garantálja, hogy az áthaladó forgalom nem jelent biztonsági kockázatot az unió számára.

Korszerűsítik a határőrséget

További feladat a külső határ őrizetének megfelelő diszlokáció kialakítása. A határőrség idén a tavalyi összeg harmadát, mintegy 1,3 milliárd forintot költ fejlesztésre.

A technikai korszerűsítés már elkezdődött, egyebek mellett 12 mobil hőkamerás jármű és 26 úgynevezett Schengen-busz beszerzésével. Ezekre - a jelenleg is működtetett mélységi idegenrendészeti ellenőrzéseken túl - a belső határon esetlegesen szükségessé váló szigorú határellenőrzésekkor vár jelentős szerep.

Emellett - a szárazföldi és vízi mobilitás növelése és a vizuális felderítőképesség fokozása érdekében - 13 járőrhajóval, 412 készlet útzárral, 145 készlet lépésérzékelővel és 111 kézi hőkamerával bővítették a felszerelést a közelmúltban, és jelenleg folyik a GPS helymeghatározó rendszer kiépítése is.