Judit
3 °C
7 °C

Az EU-tagság után is lesz határellenőrzés

2003.09.18. 08:41
Nem szűnik meg a tagállamokkal közös határok ellenőrzése a csatlakozás után, de a leendő belső határos igazgatóságokra nem vesznek fel új embereket. Az útlevélre szükség lesz 2004 májusától is, a határátkelőkön ugyanis csak a vámellenőrzés szűnik meg.
Az EU-csatlakozás után nem szűnik meg a tagállamokkal közös határok ellenőrzése - mondta a Napi Gazdaságnak Orodán Sándor, a határőrség szóvivője - de a leendő belső határos igazgatóságokra nem vesznek fel új embereket. Ezért nem alakul ki jelentős többletlétszám jövő májustól, valamint azért, mert folyamatosan készítik fel a határőröket az új feladatokra.

Épül a külső határ

h i r d e t é s
A határőrség jelenlegi létszáma mintegy 12 ezer fő. Az útlevélre szükség lesz 2004 májusától is, a határátkelőkön ugyanis csak a vámellenőrzés szűnik meg, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé.

Várhatóan két év múlva fejeződik be a Schengen-2 ellenőrzési rendszer kialakítása, és válik akadálytalanná az átkelés a belső határokon. Addig a legfontosabb teendő olyan külső határ kiépítése, amely garantálja, hogy az áthaladó forgalom nem jelent biztonsági kockázatot az unió számára.

Korszerűsítik a határőrséget

További feladat a külső határ őrizetének megfelelő diszlokáció kialakítása. A határőrség idén a tavalyi összeg harmadát, mintegy 1,3 milliárd forintot költ fejlesztésre.

A technikai korszerűsítés már elkezdődött, egyebek mellett 12 mobil hőkamerás jármű és 26 úgynevezett Schengen-busz beszerzésével. Ezekre - a jelenleg is működtetett mélységi idegenrendészeti ellenőrzéseken túl - a belső határon esetlegesen szükségessé váló szigorú határellenőrzésekkor vár jelentős szerep.

Emellett - a szárazföldi és vízi mobilitás növelése és a vizuális felderítőképesség fokozása érdekében - 13 járőrhajóval, 412 készlet útzárral, 145 készlet lépésérzékelővel és 111 kézi hőkamerával bővítették a felszerelést a közelmúltban, és jelenleg folyik a GPS helymeghatározó rendszer kiépítése is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?