Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az eddigi legmagasabb kamat

2003.11.28. 11:17
Eddig nem volt ilyen magas az alapkamat, az új kamatstruktúra 2001. júniusi kialakítása óta. Akkor 11,25 százalékban állapították meg kamatot, mely idén nyár közepéig folyamatosan csökkent.
A jegybanki alapkamat ilyen magasan az új kamatstruktúra 2001. júniusi kialakítása óta nem volt. Akkor a jegybanki alapkamatot 11,25 százalékos szinten határozták meg, és azóta 2003 közepéig folyamatosan mérséklődött. Az irányadó kamat 2001-ben 11,25 százalékról 9,75 százalékra, majd a következő évben 8,50 százalékra csökkent.

A jegybanki alapkamat legalacsonyabb szintjét az idén januárban érte el, amikor 6,5 százalék lett. Januárban jelentős forint elleni spekuláció alakult ki, a befektetők arra számítottak, hogy a magyar valuta számottevő mértékben megerősödik, és emiatt fel kell értékelni, mégpedig a sáv eltolásával. Ez nem következett be, de az MNB januárban két lépésben csökkentette az alapkamatot 8,5 százalékról 7,5 százalékra, majd 6,5 százalékra.

A nyár közepén ellenkező előjelű spekuláció hatására az MNB már nem kamatcsökkentésre, hanem kamatemelésre kényszerült. Ekkor szintén két lépésben, június 11-én 7,5 százalékra, majd június 19-én 9,5 százalékra emelte a kamatot.

Beígért emelés

Mint az Index korábban megírta, november elején a jegybank kormánykötvények vásárlásával akadályozta meg a forint esését. A Magyar Nemzeti Bank helyes módszert választott, amikor a hét elején kormánykötvények vásárlásával erősítette a forintot, de még emelheti a kamatot is, ha a forint nem erősödik tovább - nyilatkozta akkor az MNB elnökhelyettese, Adamecz Péter "A piacok megnyugodtak, a forint erősödik és a hosszú lejáratú kötvények hozama csökken".

Adamecz akkor még hibának nevezte, a kamatemelést, de hozzátette, később kamatemelést válthat ki, ha a forint nem erősödik tovább. Persze nem egyszeri piaci zűrzavar, hanem az inflációs célok miatti aggodalom ösztönözhet kamatemelést.