József, Bánk
-6 °C
0 °C

Visszaesett a háztartásigép-piac

2005.05.23. 08:07
Hiába a kamatmentes hitelek és az ajándék mikrosütők sora, a halovány tavalyi bázishoz képest is gyengébb eredményeket produkált az év első három hónapjában a fehérárupiac.
Egy éve nem tér magához a hazai háztartásigép-piac, jóllehet a múlt évben még összességében növekedett az értékesítés. A rendkívül gyenge tavalyi első negyedév adataihoz képest az idei első három hónap még rosszabb lett. Gerő László, a Candy márkát forgalmazó cég ügyvezetője 10-15 százalékos visszaesésről beszélt. Ráadásul az eladások csökkenése gyakorlatilag az összes termékkategóriát érinti, még a mosogatógépeket is, holott ez a szegmens az elmúlt években rendre két számjegyű ütemben bővült.

A visszaesés tavaly néhány márkát kifejezetten rosszul érintett, ugyanakkor például az olasz Merloniból lett Indesit Company gyorsan terjeszkedett Magyarországon. Ezzel együtt az év első három hónapjáról Haiman Ferenc, az olasz társaság magyar leányvállalatának ügyvezetője sem tudott jót mondani, viszont idén április-májusra már reménykeltő a helyzet, hiszen jóval magasabb forgalmat produkált a cég, mint a tavalyi hasonló időszakban. A piac egésze viszont nem könyvelhet el hasonló sikereket ebben az időszakban. Annak ellenére, hogy a nagy háztartási gépek piacán az idén sem változtak az árak és a bankok már nulla hiteldíjmutatós konstrukciókat is kínálnak, sőt a nagy gépek mellé az áruházak kisebb berendezéseket is odaadnak promóciós jelleggel, a kereskedők képtelenek több terméket értékesíteni.

Eladósodva

A piacszűkülés egyik oka a háztartások eladósodottsága. Egyfelől sok a fizetendő áruhitel, másfelől a két évvel ezelőtti lakásvásárlások nagyobbik része ugyancsak banki hitelekből jött össze. Míg két évvel ezelőtt az ingatlanpiaci fellendülés húzta magával a háztartásigép-piacot, most pont ez nyomja vissza. Aki annak idején új lakásvásárlásba vágott, többnyire lecserélte nagy háztartási gépeit, mert a hitelből futotta. Most viszont a hiteltörlesztési időszak elején járunk, emellett tavaly nem volt reálbér-növekedés. Ráadásul az ingatlanpiac is megállt, amely ugyancsak visszafogja a gépeladásokat. Haiman Ferenc információi szerint Ausztriában is hasonló a helyzet, háztartási gépet ott, csakúgy, mint itthon, nagyon nehezen lehet értékesíteni. A szlovák és a lengyel piacok ugyancsak hasonló trendet mutatnak, sőt Nyugat-Európa sem lóg ki a sorból. Az ügyvezető arra nem kívánt prognózist adni, meddig tarthat a szegmens dekonjunktúrája. Véleménye szerint amíg a háztartási megtakarítások nem növekszenek, illetve nem lesz látványos reálbér-erősödés, addig nem várható érdemi változás a háztartási gépek piacán.