Friderika
13 °C
29 °C

Egy héten belül döntés az adócsökkentésről

2003.09.03. 16:43
Mivel a politikai egyeztetés szerdán elmaradt, döntés sem született az adócsökkentésről - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Ennek ellenére még a héten, vagy a jövő héten megszületik a döntés a forrásáról.
Még e héten, vagy a jövő héten megszületik a döntés az adócsökkentés forrásairól, bár az ezzel kapcsolatos politikai egyeztetés elmaradt - mondta a kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. A miniszterelnök, valamint a két koalíciós párt elnöke szerdai találkozója időponttorlódás miatt nem jött létre, ezért nem hoztak még döntést a kérdésben.

"Ugyanakkor az adócsökkentés forrásának ügyében szakmai egyeztetés szerdán is volt, ennek alapján a megállapodás nagyon közel van" - mondta Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő megismételte: lesz jövőre adócsökkentés, amelynek fő forrása a takarékosság lesz.

Több terv készül

Mint az Index korábban hírül adta, a Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László és Kuncze Gábor pártelnökök második megbeszélésére több, egyes elemeiben egymást átfedő elképzelés is készült az adócsökkentés miatt kieső bevételek pótlására. Így a politikusok a döntés meghozatalakor már arra is figyelni kívánnak, "melyik párt hogyan jön ki" az egy hónapja tartó adóvitából.

Míg az SZDSZ a közvélemény-kutatások szerint úgy tűnik, profitált az elmúlt hetekben folytatott "megvédjük az emberek pénztárcáját a kormánytól" jellegű kiállásával, a szocialisták most próbálnak erősíteni: igyekeznek olyan színben feltűnni, mintha mindig is az adócsökkentés mellett lettek volna - elemezte a Világgazdaság. Többek szerint ez így is van, és az ez ügyben folytatott, pártvezetők szintjére emelkedett kommunikáció elhibázott volt. A szocialista frakcióban ugyanis nem volt érdemi tábora annak, hogy a már törvényben garantált adócsökkentést elhalasszák. Ám tény, a képviselők - részben a nyári szabadságolások miatt - ellenérzéseiket nem tudták olyan erővel megjeleníteni, mint tették az 53. heti nyugdíj ügyében.