Judit
2 °C
7 °C

Egy héten belül döntés az adócsökkentésről

2003.09.03. 16:43
Mivel a politikai egyeztetés szerdán elmaradt, döntés sem született az adócsökkentésről - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Ennek ellenére még a héten, vagy a jövő héten megszületik a döntés a forrásáról.
Még e héten, vagy a jövő héten megszületik a döntés az adócsökkentés forrásairól, bár az ezzel kapcsolatos politikai egyeztetés elmaradt - mondta a kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. A miniszterelnök, valamint a két koalíciós párt elnöke szerdai találkozója időponttorlódás miatt nem jött létre, ezért nem hoztak még döntést a kérdésben.

"Ugyanakkor az adócsökkentés forrásának ügyében szakmai egyeztetés szerdán is volt, ennek alapján a megállapodás nagyon közel van" - mondta Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő megismételte: lesz jövőre adócsökkentés, amelynek fő forrása a takarékosság lesz.

Több terv készül

Mint az Index korábban hírül adta, a Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László és Kuncze Gábor pártelnökök második megbeszélésére több, egyes elemeiben egymást átfedő elképzelés is készült az adócsökkentés miatt kieső bevételek pótlására. Így a politikusok a döntés meghozatalakor már arra is figyelni kívánnak, "melyik párt hogyan jön ki" az egy hónapja tartó adóvitából.

Míg az SZDSZ a közvélemény-kutatások szerint úgy tűnik, profitált az elmúlt hetekben folytatott "megvédjük az emberek pénztárcáját a kormánytól" jellegű kiállásával, a szocialisták most próbálnak erősíteni: igyekeznek olyan színben feltűnni, mintha mindig is az adócsökkentés mellett lettek volna - elemezte a Világgazdaság. Többek szerint ez így is van, és az ez ügyben folytatott, pártvezetők szintjére emelkedett kommunikáció elhibázott volt. A szocialista frakcióban ugyanis nem volt érdemi tábora annak, hogy a már törvényben garantált adócsökkentést elhalasszák. Ám tény, a képviselők - részben a nyári szabadságolások miatt - ellenérzéseiket nem tudták olyan erővel megjeleníteni, mint tették az 53. heti nyugdíj ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?