Valér
4 °C
8 °C

A hiány meghaladja a kilencszázmilliárdot

2003.07.28. 08:22
Ebben az évben a költségvetési kiadások 1,9, a bevételek 1,4 százalékkal haladhatják meg az előirányzatot. A pénzügyminisztérium szerint az államháztartás hiánya idén 65 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet. Ez tovább nőhet a novemberi nyugdíjemelés és az esetleg mégis idén kifizetendő 53. heti nyugdíj miatt.
Idén 904,3 milliárd forint lehet az államháztartás hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékának felel meg. Ez a tárca honlapján közzétett, az államháztartás idei folyamatait bemutató adatokból derül ki.

Gyorsabban nő a bevétel, mint a kiadás

Ebben az évben a kiadások 1,9, a bevételek 1,4 százalékkal haladhatják meg a költségvetési előirányzatot. Még úgy is nagyobb mértékű újraelosztás valósul meg idén a tervezetthez képest, hogy a nominális bruttó hazai termék (GDP) meghaladja a 2003-as költségvetés készítésekor figyelembe vett értéket. A PM ugyanis a 18510 milliárd forinttal szemben már 18690 milliárddal számol.

Ez csak a GDP-deflátor növekedését jelentheti, ami az eco.hu szótára szerint a bruttó hazai termék reálérték-változásának kiszámításához használt, és különböző árindexek súlyozott átlagából képzett mutató. Ennek növekedése azért valószínűsíthető, mert a reálbővülés nemhogy a büdzsé készítésekor alapul vett 4,4 százalékot, de várhatóan még a mostanában hangoztatott 3,5 százalékot sem éri el.

Legalább egy százalékpontnyi GDP, vagyis 186 milliárd forint kiesését kell eltüntetnie a deflátornak ahhoz, hogy a magasabb nominális értéket kapjuk. Tavalyhoz képest a nominális GDP 11-11,5 százalékkal növekedik a PM-prognózis szerint, ebből 3-3,5 százalékot tesz ki a reálnövekmény. A várható éves átlagos fogyasztói árszínvonal-emelkedést eközben öt százalék körül várják a szakértők. A jövőre várható 20000-20250 milliárd forintos nominális GDP 8-8,5 százalékos növekedést jelent, ezen belül 3-3,5 százalékra kalkulálják a reálnövekményt.

A hiány 46 milliárddal nő

Ami az idei költségvetést illeti, a hiány 577 milliárd helyett 623 milliárd forint lesz. A tervezettnél hatmilliárd forinttal fordítanak többet az agrártámogatásokra, ötmilliárddal növekszik a fogyasztói árkiegészítés, 38 milliárddal a lakástámogatásokra költött összeg. Főként a kismamaper folyományaként 58 milliárddal nő a családi, szociális célú kiadás. A gyenge forint miatt növekvő adósságszolgálati teher 37 milliárdot vesz ki a büdzséből. A számítások során nem számoltak a tartalékok megcsapolásával.

A többi alrendszer közül az egészségbiztosításban a gyógyszerkassza 22 milliárdos túlcsordulását még fedezi a büdzsé, de a 9 milliárdos táppénzkiadási többlet fedezete nem látszik. Az alap deficitje a tervezett 277 milliárd forinttal szemben 310 milliárd lehet.

A nyugdíjemelés tovább növelheti a deficitet

A nyugdíjalap esetében a járandóságokra mindössze hétmilliárd forinttal nagyobb összeget szánnak a tervezethez képest. A novemberben esedékes újabb nyugdíjemelést ez nem fedezi, mint ahogy az egy hétre járó bónusz járandóság is több mint 30 milliárd forint kiadást jelent. A beszámoló egyébként ezzel csak jövőre számol, erről azonban még tart a politikai vita.

Az összegzés a helyi önkormányzatok esetében két-hárommilliárdos hiányt jelez. A központi költségvetés adósságállománya a GDP 55,4 százalékára rúghat idén. A PM szerint számításainak mindkét irányban van hibahatára, de az összes most látható kockázatot figyelembe veszi.