Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kétmilliárd eurós hiányok

2003.08.11. 09:08
Júniusban 357 millió eurós hiánnyal zárt a külkereskedelmi mérleg, az első féléves deficit pedig 2 milliárd 353 millió eurót tett ki. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az is kiderül, hogy az euróban számolt kivitel 1,9 csökkent a múlt év júniusához képest, a behozatal pedig 5,2 százalékkal nőtt.
A havi hiány csaknem 230 millió eurós romlást mutat éves összehasonlításban, a január és június közötti időszak pedig több mint egymilliárd eurós deficitnövekedést hozott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az elemzők előzetesen nagyjából ekkora külkereskedelmi hiánnyal számoltak, így nem módosították a hétfőn megjelenő, folyó fizetési hiányra vonatkozó előrejelzésüket sem. Az általános elemzői prognózis szerint az első nyári hónap 455 millió eurós folyó deficitet hozott.

A vártnál rosszabb eredmény

A hétfőn megjelent adatok azonban a vártnál rosszabb eredményt hoztak: az első gyorsjelentés szerint júniusban 567 millió eurós deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első félév kumulált hiánya pedig 2,313 milliárd eurót tett ki - jelentette a jegybank.

A forintban számolt mérleg szerint júniusban az export visszaesése lassabb, az import növekedése pedig gyorsabb volt, mint az előző hónapokban. Az euróalapú elszámolás ugyanakkor nem mutatja a forgalom növekedésének gyorsulását. Ez a különbség a forintsáv június eleji eltolásával, illetve az ebből következő jelentős, és eddig tartósnak bizonyuló forintgyengüléssel magyarázható.

Megugrott a gépkocsi-import

A KSH elemzése szerint a hiány megugrása a világgazdasági dekonjunktúrával magyarázható exportcsökkenésre, a fogyasztási célú import növekedésére, illetve az energiahordozók behozatalának átlagosan felüli emelkedésére vezethető vissza. Az első félévben a kivitelen belül a gépek és szállítóeszközök forgalma két százalékkal bővült, az rodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések exportja ugyanakkor a vezető vállalatok Magyarországról kivonulása miatt kilenc százalékkal visszaesett az előző évihez képest.

A statisztikai hivatal jelentése szerint az importforgalom az összes árufőcsoport esetében nőtt. Az energiahordozók tíz százalékos dinamikát mutattak, elsősorban a földgázbehozatal megugrása miatt. A személygépkocsi-importszámla az idei első hat hónap alatt csaknem negyven százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.