Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Ezermilliárd forint felett a hiány?

2003.09.17. 09:54
Akárhogyan alakulnak is még az idei folyamatok, nehezen lesz tartható az államháztartás tervezett hiánya - derül ki a korábbi évek adatainak elemzéséből. Az elmúlt hat év tapasztalataiból arra lehet következtetni, hogy az alrendszerek együttes deficitje 2003-ban nem szorítható le 1000 milliárd forint alá.
A Pénzügyminisztérium (PM) szerint december végéig 904 milliárd forintra dagadhat a hiány, tehát miután augusztus végéig 707 milliárdra nőttek a bevételekkel nem fedezett kiadások, az év hátralévő részében már csak 200 milliárddal emelkedhetne a deficit. Várfalvi István, a tárca helyettes államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeptemberben 95,3 milliárd forint hiányt várnak. A negyedéves áfabefizetés miatt októberben csekélyebb, a nyugdíjemelések miatt novemberben nagyobb mértékben emelkedhet az államháztartás hiánya. Végül decemberben, a társasági adófeltöltésnek köszönhetően, szufficittel zárhatnak az alrendszerek.

Nem megy ezer alá?

A PM szerint az sem kizárt, hogy november végére a hiány eléri az 1000 milliárd forintot, s arról csökken a kívánt mértékre, ha az év utolsó hónapjában mintegy 100 milliárd forint többlettel zár az államháztartás. Erre azonban számításaink szerint kevés az esély. Az elmúlt években legalábbis egyszer sem volt példa ilyen mértékű szufficitre, egyedül 1999 decemberében könyvelhettek el nagymértékű, 46 milliárdos többletet. Igaz, a kiugró decemberi hiányok sem adnak elég támpontot, hiszen volt, amikor a Postabank-konszolidáció (1998) vagy az ÁPV Rt. és az MFB "feltankolása" (2000), legutóbb pedig a hitelátvállalások torzították a mérleget, s az utóbbi években közkedveltté vált az áfa-visszatérítések előrehozatala is.

Az ősz mentheti meg a terveket

Az államháztartás azonban a "szélcsendes" években sem produkált számottevő többletet az utolsó - jutalmakkal, előre hozott fizetésekkel terhelt - hónapban. Az archívum alapján úgy tűnik, hogy a pénzügyi tárca menetrendjével ellentétben nem december, hanem az őszi hónapok menthetik meg a költségvetési terveket. Az utóbbi időben például október a legrosszabb esetben is csak 24 milliárdos mínuszt hozott, de volt példa 61 milliárdos többletre is, átlagosan pedig kevesebb mint egymilliárdos deficit jön ki erre a hónapra. (Ez egyébként a negyedéves áfabefizetések miatt nem is meglepő.) November már csúnyább képet mutat, tavaly például 154 milliárdos hiány jött össze. Ebben a hónapban fizetik ugyanis az évközben megemelt nyugdíjat, de előrehozott kifizetések is nyomják ilyenkor a kasszát. A megelőző években 50-80 milliárd forint között ingadozott a hiány.

Az arányokat vizsgálva az elmúlt hat évben októberben és novemberben a teljes éves hiány átlag 18 százaléka keletkezett (akadt példa 0,3 százalékra éppúgy, mint 33 százalékra). Figyelembe véve a 904 milliárdos éves tervet, ez az idén 163 milliárdot jelentene a két őszi hónapra. December előtt tehát 965 milliárd forintra nőhet a hiány - szigorúan elméleti alapon. Ez kevesebb, mint amivel a PM-ben számolnak, ám a minisztériumban mást kalkulálnak decemberre is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?