Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ezermilliárd felett a hiány

2004.01.07. 11:13
Az államháztartás 2003. évi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 1.054,3 milliárd forint, a GDP 5,6 százaléka - tette közé honlapján a Pénzügyminisztérium. A hír hatására gyengült a forint.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya december végéig 1054,3 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 126,7 százalékát teszi ki. Az államháztartás bevételei december végéig az előirányzat 102 százalékára teljesültek. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 104,4 százalék került elköltésre - tette közzé honlapján a Pénzügyminisztérium.

Nem várt kiadások

Decemberben az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 26,6 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 113 milliárd forintos többlettel zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 9,8 milliárd forintos deficitet mutat. Összességében az államháztartás decemberi egyenlege 76,6 milliárd forintos szuficittel zárt.

A Pénzügyminisztérium decemberben 5,2 százalékos hiányra számított. Akkor még úgy számoltak, hogy a deficit 974,2 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 832 milliárd forinttal, a GDP 4,5 százalékával szemben.

A nagyobb hiány kialakulására az hatott leginkább, hogy novemberben mintegy százmilliárd forintos többletkiadást jelentett az 53. heti nyugdíj, illetve a visszamenőleges nyugdíjkorrekció kifizetése, valamint az, hogy az egyébként decemberi esedékességű nyugdíjat novemberben küldte ki a posta.

Ehhez jött még a gyes, illetve kismama-pótlék 24 milliárd forintos többletkiadása, illetve, hogy a jövedéki adó 27 milliárd forintos tétele december 1-jén folyt be a központi büdzsébe.

Gyengül a forint

Az adatok közzététele után egy forinttal drágult az euró, a piacon azonban nincs pánik. Tíz óra után 261 forinton jegyezték az eurót - írja az MTI. Kedd délután 260 forinton zárt az uniós valuta, de napközben 258 forintért is jegyezték.

A forint 7,55 százalékon állt tíz óra után a sáv erős oldalán, 25 bázisponttal lejjebb a 7,80 százalékos nyitáshoz képest. Kedden 7,74 százalékon állt a forint a nap végén.

Nem volt tartható a terv

A Napi Online által megkérdezett elemzők között volt aki csodálkozott a ma megjelent államháztartási adatokon és volt aki pont erre számított, de abban mindenki egyetértett, hogy a Pénzügyminisztérium idei évre tervezett 3,8 százalékosra tervezett GDP-arányos államháztartási hiánya nem lesz tartható. A Raiffeisen Bank szakértői kiemelték, hogy meglepő volt a GDP-hez viszonyított 5,6 százalékos deficit, különösen, hogy a PM a legutóbbi napokban is 5,2 százalékról beszélt.

Majoros György, az ING Vagyonkezelő elemzője szerint azonban semmi meglepő nem volt az eredményben, hisz az utóbbi öt-hat év decemberi számadatait figyelembe véve irreális volt a Pénzügyminisztérium utolsó havi célkitűzése.