Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A hivatalok szabadságra mennek

2007.05.11. 07:46
A nemzetközi példáknak, köztük a franciaországi gyakorlatnak megfelelő nyári szünetet vezethetnek be a hazai közigazgatásban is, tudta meg a Világgazdaság. Szetey Gábor, a kormányzati HR-se szerint még csak fontolgatják a törvény megalkotását, részletek nincsenek. A köztisztviselők örülnének, de nem minden hivatal zárna be egy hónapra.

Olyan törvény készülhet itthon, amely ügyintézési szünetet vezetne be a közintézményekben, tudta meg a Világgazdaság. Az új szabályzó lényege, hogy a közhivatalok egy része egy hónapra bezárna, a dolgozókat kötelező szabadságra küldenék. Szetey Gábor, a kormányzati személyügyért felelős államtitkár a lap érdeklődésére nem cáfolta a hírt, de jelezte: a törvény megalkotását egyelőre csak fontolgatják, a részletek még egyáltalán nincsenek kidolgozva.

Franciaországban például bevált gyakorlat, hogy többhetes közigazgatási „szünet” van, itthon azonban egyelőre több hivatal esetében is elképzelhetetlen, hogy nyári szabadságot vezet be. A munkanélkülieket el kell látni, a fogyasztóvédelmi ellenőröket, a közegészségügyi-járványügyi felügyelőket sem nyáron kellene elküldeni szabadságra, és a földhivatal, az okmányiroda sem csukhat be hetekre – fogalmazott a Világgazdasgnak Fehér József.

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára szerint precíz kidolgozás után viszont bevezethető lenne a hivatali nyári szünet. Ehhez azonban több törvényt is módosítani kellene, többek között a közigazgatásit, amely rendelkezik a hivatali ügyintézés határidejéről.

A kormány egyik tagja lapunknak név nélkül elmondta: felvetődött, hogy a nyári szünet ne kötelezettsége, hanem lehetősége legyen a hivataloknak, a „bezáróknak” viszont – a bíróságokhoz hasonlóan – ügyelosztási tervet kellene készíteniük. Azt szinte kizártnak tartotta, hogy mindebből már 2007-ben legyen valami, mivel „az állampolgárok innák meg a levét”.

Fehér József szerint egyébként a közigazgatásban dolgozóknak az lenne a legjobb, ha az ügyintézési szünetet lehetővé tévő törvény minél hamarabb megszületne, így ugyanis gyorsan kiadhatók lennének a felgyülemlett szabadságok. Nem ritka, hogy valaki több hónapos szabadságot görget évek óta, s képtelen hosszabb pihenőt kivenni. Mindezt jól bizonyítja, hogy az elbocsátások során nem egy olyan köztisztviselő volt, aki számára 50-100 szabadnapot kellett kifizetni.

A hivatali nyári szünet egyébként nem ismeretlen teljesen Magyarországon. A bíróságok (a cégbíróság nem) július végétől augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak. A versenyszférában a gyártó cégek egy része is leáll nyáron néhány hétre, a termelési szünetben végzik el például a karbantartási munkákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!