Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hivatalok szabadságra mennek

2007.05.11. 07:46
A nemzetközi példáknak, köztük a franciaországi gyakorlatnak megfelelő nyári szünetet vezethetnek be a hazai közigazgatásban is, tudta meg a Világgazdaság. Szetey Gábor, a kormányzati HR-se szerint még csak fontolgatják a törvény megalkotását, részletek nincsenek. A köztisztviselők örülnének, de nem minden hivatal zárna be egy hónapra.

Olyan törvény készülhet itthon, amely ügyintézési szünetet vezetne be a közintézményekben, tudta meg a Világgazdaság. Az új szabályzó lényege, hogy a közhivatalok egy része egy hónapra bezárna, a dolgozókat kötelező szabadságra küldenék. Szetey Gábor, a kormányzati személyügyért felelős államtitkár a lap érdeklődésére nem cáfolta a hírt, de jelezte: a törvény megalkotását egyelőre csak fontolgatják, a részletek még egyáltalán nincsenek kidolgozva.

Franciaországban például bevált gyakorlat, hogy többhetes közigazgatási „szünet” van, itthon azonban egyelőre több hivatal esetében is elképzelhetetlen, hogy nyári szabadságot vezet be. A munkanélkülieket el kell látni, a fogyasztóvédelmi ellenőröket, a közegészségügyi-járványügyi felügyelőket sem nyáron kellene elküldeni szabadságra, és a földhivatal, az okmányiroda sem csukhat be hetekre – fogalmazott a Világgazdasgnak Fehér József.

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára szerint precíz kidolgozás után viszont bevezethető lenne a hivatali nyári szünet. Ehhez azonban több törvényt is módosítani kellene, többek között a közigazgatásit, amely rendelkezik a hivatali ügyintézés határidejéről.

A kormány egyik tagja lapunknak név nélkül elmondta: felvetődött, hogy a nyári szünet ne kötelezettsége, hanem lehetősége legyen a hivataloknak, a „bezáróknak” viszont – a bíróságokhoz hasonlóan – ügyelosztási tervet kellene készíteniük. Azt szinte kizártnak tartotta, hogy mindebből már 2007-ben legyen valami, mivel „az állampolgárok innák meg a levét”.

Fehér József szerint egyébként a közigazgatásban dolgozóknak az lenne a legjobb, ha az ügyintézési szünetet lehetővé tévő törvény minél hamarabb megszületne, így ugyanis gyorsan kiadhatók lennének a felgyülemlett szabadságok. Nem ritka, hogy valaki több hónapos szabadságot görget évek óta, s képtelen hosszabb pihenőt kivenni. Mindezt jól bizonyítja, hogy az elbocsátások során nem egy olyan köztisztviselő volt, aki számára 50-100 szabadnapot kellett kifizetni.

A hivatali nyári szünet egyébként nem ismeretlen teljesen Magyarországon. A bíróságok (a cégbíróság nem) július végétől augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak. A versenyszférában a gyártó cégek egy része is leáll nyáron néhány hétre, a termelési szünetben végzik el például a karbantartási munkákat.