József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem lesz lakáshitel félpénzen?

2003.03.07. 11:12
Számos hír kering arról, hogy a kormány mely területeken módosítaná a jelzáloghitelekhez igénybe vehető kedvezményeket. Ezek egyik sarkalatos pontja az adójóváírás.
Jelenleg az évente fizetett tőke- és kamattörlesztés együttes összegének - tehát a teljes éves befizetésnek - 40 százaléka, de maximum 240 ezer forint igényelhető vissza. A Napi Gazdaság számításai szerint akik húsz éven át egy 7 millió forint összegű, használt lakásra felvett kölcsön után havonta 52 ezer forint törlesztést fizetnek, azok a futamidő alatt 12,48 millió forintot fizetnek vissza. Ha azonban a hitelfelvevő - 20 éven át - érvényesíti az adójóváírást a jelenlegi szabályok alapján, akkor a hiteléből az állam 4,8 millió forintot visszatérít, azaz a 7 millió forintos hitel után az adós csak 7,68 millió forintot fizet vissza.

Az új lakásra felvett ugyanekkora hitel esetében a 20 év alatt befizetett 9,36 millió forintból lejön az adójóváírás 3,74 millió forintja, így a 7 milliós hitelből az adós valójában csak 5,62 millió forintot fizet be.

Nyerészkedők és jóhiszemű hitelfelvevők

Megfigyelők szerint a jelenlegi támogatási rendszer ebben a formában szociálisan gondoskodó, ennek hibás módosítása nemcsak a nyerészkedőket, hanem a többségben lévő jóhiszemű hitelfelvevőket is előnytelen helyzetbe hozná, akik a magas adójóváírás tudatában döntöttek a hosszú távú eladósodásról. Nyugat-Európában vannak ilyen támogatási rendszerek, ahol - hasonlóan a mai magyar gyakorlathoz - a tőke- és a kamatfizetésre együtt érvényes az adójóváírás, egyes helyeken azonban csak a kamatfizetésre vehető igénybe az adókedvezmény.

A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) csütörtökön döntött az új sorozatú jelzáloglevél-kibocsátásról, aminek kamatát - az előző sorozattal azonosan - 7,75 százalékban határozták meg. Márciusban 6 százalékról 5,75 százalékra csökkent az ötéves, használt lakásra felvehető hitelek kamata és kezelési költsége, de mert ezúttal a jelzáloglevelek kamata nem változott, ezért az öt évig változatlan kamatozású új lakáshitelek kamata sem esik lejjebb, legalábbis egyelőre. Az FHB a 2002. március 11-én kibocsátott, egyéves kamatperiódusú jelzáloglevelek kamatát a most esedékes kamatfordulón 7,2 százalékban állapította meg - olvasható a BÉT honlapján.

A Napi Gazdaság érdeklődésére Siklós Jenő, a bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az egy évig változatlan kamatozású hitelek kamatlába tavaly márciusban még 5,9 százalék volt, s ez idén 5,75 százalékra módosul (amihez még 1,5 százalék kezelési költség járul). A tavaly felvett hitelek így ugyan olcsóbbak lettek, de még mindig drágábbak maradtak, mint az öt évig változatlan kamatozású, tavaly márciusban felvett kölcsönök, amelyek kamatlába 4,5 százalék.