Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Viszik a lakáshitelt a bizonytalanok

2003.09.01. 09:12
Szokatlanul magas hitelkiáramlást regisztrált júniusban és júliusban az MNB. Az utóbbi hónapban már 89 milliárd forintnál nagyobb szerződött lakáshitel-állományt jelentettek le a bankok, ennek legnagyobb része - 45 milliárd forint - az OTP Bank Rt.-hez kötődik.
A Napi Gazdaság információi szerint a társaságnál a havi hitelállomány-növekedés még augusztusban is 40 milliárd forint körül alakul majd. Mindez a lakáshitel-támogatásról szóló kormányrendelet júniusi módosítását megelőző roham áthúzódó hatása. A bankok a június 16-án életbe lépett változtatások előtt szinte minden hitelkérelmet befogadtak, s a hatalmas tömegű igényből az azt követő hetekben lett szerződés. Így még azon ügyfeleknek is a régi rendelet hatálya szerint folyósítják a hitelt, akik esetleg ezekben a napokban vehetik fel a pénzüket.

30-35 milliárd forintra csökkenhet

Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank Rt. (OTPJ) vezérigazgató-helyettese szerint szeptembertől havi 30-35 milliárd forintra csökkenhet a hitelállomány havi növekménye - ez óvatos becslés, mivel a hiteligénylés egyelőre alig mérséklődik. Pataki Sándor, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. értékpapírosztályának ügyvezető igazgatója szerint sem lanyhul a kereslet az év végéig, s december végén az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja a megkötött támogatott hitelszerződések összesített állománya. Jelenleg csak az OTPJ-nél 565 milliárd forint hitelállományt tartanak nyilván, az OTP-csoport eddig közel 110 ezer hitelszerződést kötött.

Szigorítástól félnek

A havi hitelfelvétel továbbra is magas ütemét indokolja, hogy a lakosság körében nem múlt el a további szigorításoktól való félelem. Ezt táplálja a lakáshitelek törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezmény teljes visszavonása, aminek a bejelentésével mintegy kétszázezer hitelfelvevő nyarát rontotta el a Pénzügyminisztérium. Korábban ugyanis csak szűkítésről volt szó, s a mai napig nem dőlt el, hogy mi lesz a végleges verzió. Emellett létezik olyan szakértői koncepció, amely az 5 és 6 százalékban megállapított hitelplafon felszabadítását szorgalmazza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?