Tekla
8 °C
20 °C

Viszik a lakáshitelt a bizonytalanok

2003.09.01. 09:12
Szokatlanul magas hitelkiáramlást regisztrált júniusban és júliusban az MNB. Az utóbbi hónapban már 89 milliárd forintnál nagyobb szerződött lakáshitel-állományt jelentettek le a bankok, ennek legnagyobb része - 45 milliárd forint - az OTP Bank Rt.-hez kötődik.
A Napi Gazdaság információi szerint a társaságnál a havi hitelállomány-növekedés még augusztusban is 40 milliárd forint körül alakul majd. Mindez a lakáshitel-támogatásról szóló kormányrendelet júniusi módosítását megelőző roham áthúzódó hatása. A bankok a június 16-án életbe lépett változtatások előtt szinte minden hitelkérelmet befogadtak, s a hatalmas tömegű igényből az azt követő hetekben lett szerződés. Így még azon ügyfeleknek is a régi rendelet hatálya szerint folyósítják a hitelt, akik esetleg ezekben a napokban vehetik fel a pénzüket.

30-35 milliárd forintra csökkenhet

Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank Rt. (OTPJ) vezérigazgató-helyettese szerint szeptembertől havi 30-35 milliárd forintra csökkenhet a hitelállomány havi növekménye - ez óvatos becslés, mivel a hiteligénylés egyelőre alig mérséklődik. Pataki Sándor, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. értékpapírosztályának ügyvezető igazgatója szerint sem lanyhul a kereslet az év végéig, s december végén az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja a megkötött támogatott hitelszerződések összesített állománya. Jelenleg csak az OTPJ-nél 565 milliárd forint hitelállományt tartanak nyilván, az OTP-csoport eddig közel 110 ezer hitelszerződést kötött.

Szigorítástól félnek

A havi hitelfelvétel továbbra is magas ütemét indokolja, hogy a lakosság körében nem múlt el a további szigorításoktól való félelem. Ezt táplálja a lakáshitelek törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezmény teljes visszavonása, aminek a bejelentésével mintegy kétszázezer hitelfelvevő nyarát rontotta el a Pénzügyminisztérium. Korábban ugyanis csak szűkítésről volt szó, s a mai napig nem dőlt el, hogy mi lesz a végleges verzió. Emellett létezik olyan szakértői koncepció, amely az 5 és 6 százalékban megállapított hitelplafon felszabadítását szorgalmazza.