Ágnes
-1 °C
2 °C

Új év, drágább lakáshitelek

2004.01.05. 09:47
Kapcsolódók (1)
Átárazták a támogatott lakáskölcsönök kondícióit a bankok: aki ezután kíván állami segítséggel új lakást vásárolni, annak jellemzően 7-8 százalékos hiteldíjjal kell számolnia.
Átárazták a támogatott lakáskölcsönök kondícióit a bankok: aki ezután kíván állami segítséggel új lakást vásárolni, annak jellemzően 7-8 százalékos hiteldíjjal kell számolnia. A használt lakásoknál a kamat és kezelési költség együttes mértéke elérheti az évi tíz százalékot is. Az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb kondíciók vélhetően visszavetik a lakás célú kölcsönök iránti keresletet.

Szűkül a kör

Egyre szűkül a kör a támogatott lakáshiteleknél: a rendelet újabb módosítása több százalékponttal megdrágította a kedvezményes kölcsönöket, és tovább olvadnak a használt lakást vásárolni szándékozók lehetőségei is. A hiteldíj - ami az éves kamatot és a kezelési költséget tartalmazza - az új építésű ingatlanoknál ötről 7-8 százalékra emelkedett, a használt lakásoknál pedig az eddig jellemző hat százalék körüli értékről 9-10-re nőtt. A használt lakásoknál a hiteldíj emelkedésén túl a maximálisan igényelhető kölcsönösszeg drasztikus mérséklése is törést okoz: az ötmillió forintos plafon egy másfél szobás, átlagos budapesti lakásnál is legalább ötven százalékos önerőt feltételez: a saját megtakarítás hiányát az újabb ingatlan fedezetül ajánlása sem pótolhatja.

A hitelintézetek arra számítanak, hogy ebben az évben érezhető mértékben visszaesik a támogatott lakáskölcsönök iránti kereslet. A várakozás egyrészt azzal magyarázható, hogy azok, akik ki tudják használni az állami támogatást, már jórészt igényeltek kedvezményes kölcsönt. Ehhez persze hozzájárult a három, jól kimutatható roham is, ami a 2002-es választásokat, illetve az azóta végrehajtott két rendeletmódosítást előzte meg. A másik ok a hitelek drágulásában - és a törlesztőrészletek emelkedésében -, illetve a feltételek fokozatos szigorodásában keresendő.

Új feltételek

A bankok a decemberi rendeletmódosításra reagálva már közzétették új kondícióikat. Az OTP Bank tájékoztatása szerint az új lakás vásárlására, építésére kiegészítő kamattámogatással 2003. december 22-étől igénybe vehető változó kamatozású lakáshitel kamata hat, kezelési költsége két százalék. Az új lakás építésére és vásárlására nyújtott, jelzáloglevél támogatású, változó kamatozású kölcsön kamata hat, kezelési költsége két százalék. A használt lakás vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésére igényelhető, változó kamatozású jelzáloglevél támogatású lakáshitel kamata nyolc, kezelési költsége pedig két százalék.

Az OTP-Garancia Biztosító életbiztosításával kombinált, illetve az OTP-lakás-takarékpénztári megtakarítás mellett új lakás építésére, vásárlására nyújtott alacsony törlesztésű, változó kamatozású lakáskölcsön hiteldíja nyolc, használt lakás vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésére pedig tíz százalék. A legnagyobb hazai hitelintézet már közölte a korábban felvett, éves kamatperiódusú kölcsönökre vonatkozó új kondíciókat is: e szerint január hatodikától az új lakás építésére és vásárlására kiegészítő kamattámogatással nyújtott Forrás hitel 2,5 hiteldíja 6 százalék (a kamat négy, a kezelési költség két százalék), a Forrás hitel 2,75 termék hiteldíja szintén hat százalék (itt a kamat 4,25, a kezelési költség 1,75 százalék). A használt lakás vásárlására, bővítésére, valamint korszerűsítésére igénybe vehető Forrás hitel 5,5 kamata 2004. január 6-ától nyolc, a kezelési költsége két százalék.

Emelkedő kamatok

Az FHB-nál a használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére jelzáloglevél-kamattámogatással felvehető lakáskölcsönök kamata évente változó kamatozással 8,35 százalék, öt- és tízévente változó kamatozással pedig 7,49 százalék. Új lakás vásárlására és építésére a kamat az FHB-nál évente változó kamatozással 6,5, ötévente változóval hat, tízévente változóval pedig 6,06 százalék. A kiegészítő kamattámogatásos kölcsön - amelyet a családosok és a gyermeküket egyedül nevelők igényelhetnek új lakás vásárlására és építésére - kamata évente változó kamatozásnál 7,1, ötévente változó kamatozásnál pedig 6,46 százalék. Az FHB valamennyi lakáskölcsönénél évi 1,5 százalékos a kezelési költség, ami tartalmazza a kölcsönfelvevőkre kötendő hitelfedezeti életbiztosítás díját is.

A HVB Bank új lakáshoz egyéves kamatperiódus mellett 4,99, ötévesnél pedig 4,5 százalékos kamattal árulja támogatott lakáshitelét. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez felvehető kölcsön kamata egyéves kamatperiódussal 6,75, ötévessel pedig 5,99 százalék. Ezeknél a hiteleknél évi 2,50 százalékos kezelési költséget számít fel a HVB.