Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ötödével nőhet a lakáshitel-kereslet

2004.09.27. 08:14
A 35 éven aluliakat érinti majd az az állami garanciaalap, amelynek révén akár önerő nélkül is megvehetnék első, méltányolható méretű és árú lakásukat a fiatalok - értesült a Napi Gazdaság. A szisztéma a szocpollal (a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás) megegyező jogosultsági rend szerint működhet.
Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott a lap kérdésére csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a fiatalok lakáshoz jutási esélye mindenképpen javul majd. A részleteket a héten hozzák nyilvánosságra. A használtlakás-vásárlásánál az állami támogatás határösszegének ötről hétmillióra emelése és a garanciaalap elindítása Gyuris Dániel, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) vezérigazgatója szerint akár 15-20 százalékkal is növelheti a forgalmat. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is jelentősebb forgalomnövekedéssel számol. Azok is jelentkezhetnek ugyanis hitelfelvevőként, akiknek eddig erre semmi esélye sem volt.

Jótékony hatás lehet még, hogy megakaszthatja a kockázatosabb devizahitelek további jelentős térnyerését. A változtatás azért is indokolt, mert az idén a használt lakások forgalma a kritikus szint közeléig esett vissza, különösen vidéken. Ez már az első félévben is jól látható volt, de megfigyelők szerint a második félévben drasztikus lesz az új forinthitelek kiáramlásának visszaesése. Ez mértékében az OTP-csoportnál jelentkezett a legerőteljesebben, ahol már eddig is százmilliárdokkal maradt el a növekedés a korábbitól.

Előrehozott kereslet

A változásokkal kapcsolatban persze nem mindenki maradéktalanul derűlátó. Az Erste Bankban például úgy vélik, hogy idén az év hátralévő részében előrehozott keresletet indukálhat az illetékszabályok jövő évi változása, 2005-ben pedig az állampapírhozamok csökkenése 1,0-1,5 százalékos lakáshitelkamat-csökkenést hozhat a kamattámogatott forinthiteleknél, ami valamelyest növelheti a forgalmat. Ennél a pénzintézetnél azonban összességében jelentősebb növekedésre az idei évhez képest nem számítanak.

Szakértők szerint fontos lenne még a régi lakások felújításának szélesebb körű támogatása is. Az állam olyan lakás- és házkorszerűsítésekhez is adhatna garanciát, ahol a bankok - a gyengébb értékesíthetőség miatt - csak egészen kis hitel folyósítására hajlandóak. Nyugat-Európában a régi lakások felújítása, korszerűsítése meghatározó hitelfelvételi cél. Ez a folyamat Magyarországon is elindult, de nem ártana a további fejlődés feltételeit jobban megteremteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!