Piroska
-1 °C
5 °C

Hitelkártyák kedvezményekkel

2004.10.25. 07:43
A lakáshitelekhez hasonlóan a hitelkártyáknál is csábító feltételekkel állnak elő a bankok: a kamatmentes periódus egyre hosszabb, enyhülnek az igénylési feltételek, és sok esetben az első évben az ügyfélnek kártyadíjjal sem kell számolnia. A meglehetősen magas költségeknél ugyanakkor nem mutatkozik kedvező változás.
A hazai hitelintézetek szinte minden létező eszközt megragadnak arra, hogy népszerűbbé tegyék hitelkártyáikat: esetenként már az igazolt jövedelem hiánya sem jelent akadályt, a kamatperiódus hoszsza sokszor meghaladja az eddig szokásosnak számító 45 napot, az első éves kártyadíj elengedése pedig szinte kötelező elemnek számít a kedvezmények sorában. A bankok szívesen élnek a direkt megkeresés módszerével is: a potenciális ügyfelekkel könynyen megeshet, hogy telefonon keresik hitelkártyaügyben, netán már csak aktiválásra váró plasztiklapot talál a postaládájában.

Az OTP Bank Komfort hitelkártyáját reklámozza intenzíven: a 120 ezer forintos hitelkeretet biztosító kártya igényléséhez mindössze legalább három hónapos bankszámlamúlt szükséges - az sem feltétlenül az OTP-nél -, és elegendő havi nettó 45 ezer forintos rendszeres jövedelem is. Ha a leendő plasztiklap-tulajdonos december végéig szerződést köt, akkor az első évben nem kell számolnia - az egyébként 3490 forintos - éves kártyadíjjal sem.

Reklámok és akciók

A Magyar Külkereskedelmi Bank - év végéig tartó akciója keretében - a magas, hárommillió forint feletti betétösszeget elhelyező ügyfeleinek ajánl hitelkártyát. A kártyához járó megajánlott hitelkeret az elhelyezett összeg függvénye, 200 ezertől 400 ezer forintig terjedhet.

A CIB Bank Bevásárlókártyájánál engedi el - szintén az év végéig befogadott főkártyaigény-léseknél - az első éves tagsági díjat. Ezen túlmenően - a bank honlapján lévő tájékoztató szerint - az új Opel Astrát vásárló, 22. évüket betöltött magánszemélyek Opel hitelkártyát igényelhetnek, munkáltatói igazolás és közüzemi számlák bemutatása nélkül: a hitelkeret 100 ezer forint, ám ha a CIB Lízingcsoport finanszírozza az autót, a limit duplájára emelkedik. (Az első évben díjmentes az Opel hitelkártya is.)

A Citibank jövedelem alapú kártyájánál 51 napos kamatmentes periódust kínál: ezen túl az igényelhető négy társkártya és az azokhoz kapcsolódó nullaforintos első éves díj jelenti az extra kínálatot. A Citi a T-Mobile-lal és a Shell-lel együttműködve is bocsát ki hitelkártyát: az előbbi különlegessége, hogy - magán-előfizetéshez kapcsolódó T-Mobile Kapcsolat kártya megléte esetén - jövedelemigazolás nélkül igényelhető.

A hitelkártyákhoz kapcsolódó díjakon ugyanakkor nem igazán látszik a bankok közötti élesedő verseny: az elérhető teljes hiteldíjmutató sok esetben meghaladja a 40 százalékot, az éves kártyadíjak és a készpénzfelvétel költségei egyáltalán nem mutatnak csökkenő tendenciát.