Gusztáv
-4 °C
1 °C

Olcsóbb lehet a hitelbírálat

2005.11.17. 08:20
Noha a pénzügyi szolgáltatók nem tartoznak az áfakörbe, az általuk végzett egyes tevékenységek után meg kell fizetnük az áfát. Ez most részben megváltozhat, a pénzügyminisztériumban a hitelfelvételi vizsgálat áfájának eltörlésére készülnek.
Már a Pénzügyminisztérium vizsgálja azt a javaslatot, amely a hitelbírálati díjjal kapcsolatos áfaszabályozásról szól - értesült a Napi Gazdaság. Valószínűleg a hitelfelvevők számára kedvező döntés születik az ügyben. A hitelbírálat ugyanis tárgyi adómentessé válhat a közeljövőben.

Eltérő szabályozások

A lakáshitelek esetében a hitelbírálati díjat vagy fix összegben (ez jellemzően 10 000 és 100 000 forint között lehet), vagy a folyósított összeg 1-1,5 százalékában szabják meg. A módosítás után ennek megfelelően akár 25 000 (az áfaszabályok változása után is 20 000) forinttal is csökkenhet a díj.

A nagyobb kölcsönöket felvevő vállalkozások számára persze ennél is komolyabb tételt jelenthet a felszámított áfa. Egy cég százmilliós hiteligénylése esetén az 1 százalékos díjjal számolva 250 000 (januártól 200 000) forintot takaríthat meg így. Igaz, a vállalkozások döntő többsége visszaigényelhei az áfát, így számukra a hitelbírálati díj.

A hitelbírálati díjat több pénzintézet is áfával növelve határozza meg. Jelenleg ugyanis a KSH szolgáltatási jegyzékében a hitelbírálat az áfaköteles szolgáltatások között szerepel. Ennek ellenére a hitel- és pénzintézeti törvény (hpt) egyértelműen rendelkezik arról, hogy ez a szolgáltatás a pénzügyi tevékenység része.

Nem egységes a banki gyakorlat

A hpt és az egyéb pénzintézeti szabályok előírják, hogy hitelt csak hitelminősítés, azaz a kockázatok felmérése után nyújthatnak a bankok. Az ellenőrzések során az adóhatóság viszont többször kétségbe vonta, hogy a hitelminősítés valóban a pénzügyi szolgáltatás része abban az esetben, amikor tényleges folyósítás nem történt.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a bankoknak sincs egységes gyakorlatuk ezen a téren. Néhányan nem számítanak fel áfát, mások a folyósítási jutalékba építik be ezt a díjat.

Nemcsak hiteligényléskor fizetünk áfát

A hatályos szabályozás más banki szolgáltatásokra is áfakö­telezett­séget ír elő, miközben a hitelintézetek nem tartoznak az áfakörbe. Forgalmi adó terhelheti például az értékbecslési és a széfszolgáltatási díjat is.

Ugyancsak áfaköteles az elektronikus kártyaleolvasó (POS) terminál használatba adása, az ügyfélterminál igény­bevételi díja, valamint az ügyfélterminál telepítési és szoftverdíja is. A Napi úgy tudja, ezek esetében egyelőre nincs szó tárgyi adómentességről, az ügyfelek terhe viszont az áfa­kulcs csökkentése miatt mérséklődhet - feltéve, hogy erről a bankok nem feledkeznek meg.