Tekla
5 °C
19 °C

Hörcsögök a paradicsomban és a pokolban

2001.08.16. 12:13
Egy stadion és két ipari üzem építése - 39 milliárd forint értékű beruházás - áll Németországban és Hollandiában amiatt, hogy a területen hörcsögök élnek. Nálunk törvényben előírt kötelesség kiirtani az állatkákat.
A Gazdasági Rovat kedvence, a hörcsög (cricetus cricetus) rokonszenves, akár fél kilósra is megnövő állatka, amely lukakban él, ahogyan mi is szeretnénk, ám sohasem mertük megvalósítani. A Bács-Kiskun megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás weblapjának érzékletes leírása szerint "teste zömök, rövid lábakkal és farokkal, fején két nagy pofazacskóval". Na, ez utóbbi a hörcsögök tragédiája, ugyanis "egy-egy pofazacskóba 20-30, sőt 50 g búza, vagy kukorica is elfér", emiatt kedvencünket a magyar hatóságok "kártevő"-nek bélyegezték, és - nem vicc - államilag üldözik.

Nyugaton pofazacskóval is jobb

Ehhez képest Nyugaton annyira jó dolguk van, hogy ebben a pillanatban három hatalmas beruházás - két gyár és egy stadion építése - áll amiatt, hogy a telkeken hörcsöglukat találtak. Összesen 97 millió font (39 milliárd forint) értékű tőkebefektetésről lenne szó.

Vészkorszak a búzamezőn

A német hatóságok - amelyek mindhárom esetben érintettek - vad vitába keveredtek az EU illetékeseivel a rágcsálók miatt. A legnagyobb - 50 millió fontos - leállított beruházás, a holland-germán Avantis Industrial Project Aachen mellett található, ahol a cricetus cricetus utolsó környékbeli luka található. Mit szólnának az EU-bürokraták ehhez a hivatalos magyar állásponthoz: "Mechanikai úton csapdázással (vannak speciális hörcsög-csapdázó brigádok, akik bizonyos összegért elvégzik a munkát), kiöntéssel, valamint gázosítással (a Gulyás-Palotás és a Critox patron felhasználásával) lehet védekezni. Ezeket bárki megvásárolhatja és alkalmazhatja."?

Dredd bíró, az állatvédő

A Heidelbergi Egyetemen oktató Dr Ulrich Weinhold most ráhozta a hideglelést honfitársaira, ugyanis két újabb hörcsögfészket talált, mit tesz isten, két újabb beruházás területén. A Doktor Dolittle és Dredd bíró jellemvonásait egyaránt hordozó tudós keményen fogalmaz: "A törvény világos. A hörcsögöket védik az EU törvényei, ha a német befektetők folytatni akarják, több millió márkát fordíthatnak a hörcsögök elköltöztetésére."

High tech - ezúttal nem a gyilkolás szolgálatában

Az állatvédelemhez a legújabb technológiát használják, a frissen felfedezett két élőhelyet ugyanis GPS-szel mérték be, nehogy félreszaladjon az ásó. Az egyik élőhelyen, Mannheim mellett 100 példány éldegél 100 lukban. (Mogorva állatokról van szó.) Itt 40 millió fontból sportcsarnokot és koncerttermet húznának fel.

A másik helyszín a szászországi Wiedemar mellet található, ide a Daimler Chrysler 7 millió fontért húzott volna fel egy használtautó telepet, ha ki nem derül, hogy a mező hetven hörcsög élettere.

Még az kéne, hogy egy borz miatt ne építsek fröccsöntőüzemet!

Magyarországon a legtöbb zöldmezős beruházás ipari parkokban készül. Nikodémusz Antal, a Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője az Indexnek elmondta: az "ipari park" címet csak akkor adja meg a miniszter, ha a kérelmezőnek megvan az összes szakhatósági engedélye, így a környezetvédelmi is. Ha nincs ilyen papír, nincs cím sem - kivéve ha más fontos nemzetgazdasági érdek miatt mégis. Saját praxisából Nikodémusz emlékszik olyan esetekre, amikor táj- vagy vízvédelmi okokból nem adták ki az engedélyt, de olyanokra nem, amikor bizonyos állatok miatt akadt volna meg az iparosítás.

Rágcsáló-holokauszt Pannóniában

Az Index "Szeresd a Kisebb Szőrös Állatokat Mozgalmának" képviselője ellátogatott az Aachen melletti rétre, ahol egy duzzadó pofazacskójú, napszemüveges hörcsög laptopján éppen a Bács-Kiskun megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás weblapjáról olvasott fel családjának: "Mivel a hörcsög veszélyes kártevő, ezért az 5/1988. (IV.26.) MÉM. sz. rendelet előírja, hogy az ellene történő gondos védekezés kötelező! (...)A Polytanol és a Delicia Gastoxin I-es kategóriájú készítmények, melyeket csak felsőfokú növényvédelmi végzettségűek irányításával használhatnak fel (a Delicia Gastoxinnál a gázmesteri végzettség is előírt)."

Nem győztünk magyarázkodni.