Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Magyar szállodák a horvát tengerparton

2003.05.27. 12:54
A Danubius elmúlt évekbeli cseh, szlovák és román szállodavásárlásai után újabb magyar befektetőcsoport tűnt fel a külföldi szállodapiacon. A horvátországi Dalmát-tengerparton tavaly és idén is több szállodát vásároltak a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Dalmácia Holiday Kft. érdekeltségei. Most csaknem egymilliárd forintot adtak három kétcsillagos szállodáért. Az erdélyi Szovátán hamarosan véget ér a Danubius szálloda-felújítása, a hotel várhatóan júliusban nyitja meg kapuit.
A tavalyi primosteni szálloda- és tribunji kikötővásárlása után újabb hoteleket vett a Dalmát-tengerparton a magyar tulajdonban lévő Dalmácia Holiday Kft. egyik érdekeltsége. A két magyar magánszemély, Kerekes László és Vitézy Tamás birtokában lévő, hárommillió forintos alaptőkéjű vállalkozás tulajdonában levő Aquamarine Horvát Kft. az MTI jelentése szerint a közép-dalmáciai Hvar szigetén lévő jelsai szállodákat szerezte meg.

A közelben nudistatelep működik

A horvát állami privatizálási alap igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy 28 millió kunáért, vagyis nagyjából 925 millió forintért veheti meg a magyar cég a keskeny Hvar-sziget közepén lévő Jelsa városának 3 szállodáját. Ez a kisváros mintegy két kilométerre fekszik a nudistatelepéről ismert Vrboska üdülőfalutól. A kiindulási vételár ennél alig kevesebb, 25,8 millió kuna volt. A település légvonalban mintegy ötven kilométerre délre fekszik Splittől, ez a magyar cégcsoport legdélibb szerzeménye.

A magyar cég a jelenleg összesen 1258 ágyas 3 két csillagos jelsai szálloda és egy apartman-telep részvényeinek 81,41 százalékához jut hozzá a 28 millió kuna fejében. Emellett vállalja a mintegy 30 millió kunára becsült horvát állami jótállást és négy év alatt 66 millió kunát, vagyis megközelítőleg 2,18 milliárd forintot fektet be a megvásárolt létesítményekbe.

Idén egy jachkikötőt nyitnak meg

A szintén a Dalmácia Holiday Kft. tulajdonában levő Danuvius Marina Horvát Kft. tavaly nyáron már bevásárolt a dalmát tengerparton; igaz, annak a szárazföldi részén. Egy kétezer lakosú, Sibenik közelében fekvő halászfaluban, Tribunjban elnyerte a jachtkikötő területének koncesszióját, a kikötőépítés és üzemeltetés jogát.

A tulajdonosok akkor úgy nyilatkoztak, hogy nemcsak az európai normáknak megfelelő kikötőt létesítenek, hanem egy magyar éttermet is megnyitnak. Ezt a kikötőt, amelynek kialakítására előzetesen ötmillió eurót szántak előreláthatólag június 14-én nyitják meg. Ugyancsak tavaly vásároltak szállodákat a Split és Sibenik közötti, Tribunjhoz hasonlóan közvetlenül a tengerparton fekvő Primostenben.

Júliusban nyílik a Danubius szovátai szállodája

A Dalmácia Holiday nem az első cég, amely külföldi szállodaprivatizációban vett részt. A hazánkban 24, csak Budapesten tucatnyi szállodát üzemeltető Danubius-csoport Erdélyben, Szovátán vett gyógyfürdőt és -szállót. A Danubius azt is vállalta, hogy a négy szállodából, gyógyászati központból, több mint negyven villából álló Balneoclimaterica Sovata komplexum fejlesztésére a következő két évben 5 millió dollárt költ. A háromcsillagos Hotel Szováta felújítása várhatóan június közepére befejeződik, július végére megnyílik a gyógyászati központ, amely az elmúlt tíz évben zárva volt. A teljes beruházási összeg két, két és fél millió dollárral haladja majd meg a szerződésben rögzített összeget.

A Világgazdaság értesülései szerint a magyar szállodai csoport annak ellenére folytatni kívánja az építkezést, hogy a román bíróság számára kedvezőtlen ítéletet hozott a két évvel ezelőtti privatizációval kapcsolatban. A per a volt bérlők és a román privatizációs ügynökség között folyik, formailag tehát nem román-magyar problémáról van szó - nyilatkozta Betegh Sándor Danubius-vezér nemrégiben az MTI-nek. A döntés mégis rossz hatással volt rájuk, a Világgazdaság szerint az elmúlt időszakban mintegy tíz százalékkal csökkent az érdeklődés a hotel iránt.

A Danubius nemcsak Erdélyben, hanem Csehországban és Szlovákiában is rendelkezik szállókkal. A cseh Marienbadban az idei első negyedévben 167 millió forintnyi fejlesztést hajtottak végre, a szlovákiai Pöstyénen mintegy 25 millió forintot költöttek el. Ez azonban eltörpül a március végén Szovátán elköltött 820 millió forinthoz képest.