Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Csökkent a szállodák kihasználtsága

2003.08.07. 10:37
A szállodai szobáknak csak a felét veszik ki vendégek, ami csökkenés a júniusi 62 százalékos kihasználtsághoz képest - derült ki a KSH felméréséből. Egy kiadott szoba átlagára 13 ezer forint.
Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 51 százalékos szobafoglaltsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan négy százalékkal, a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az előző év hét hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek a magyarországi szállodák. A legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot továbbra is a vidéki, négy-ötcsillagos házak értéke el, míg a legalacsonyabb 44 százalékos foglaltságot az első hét hónap átlagában a vidéki háromcsillagos egységek regisztrálták. A vizsgált három-ötcsillagos fővárosi szállodák szinte azonos, 52 százalékos szobafoglaltságot értek el.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13.100 forint volt január-júliusban. Egy kiadható szobára a vizsgált időszakban átlagosan 6.700 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott. A KSH szerint az év eleje óta júniusig tapasztalható emelkedés júliusban megtorpant, és a hetedik hónapban a REVPAR-mutató átlagos értéke 1.300 forinttal esett vissza.

Kevesebb szobát adnak ki

Január-júliusban a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Budapesten a négy- és ötcsillagos szállodákban hét-nyolc százalékkal, a háromcsillagos egységekben három százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát a vendégek, mint egy évvel korábban. A vidéken lévő szállodákban a vendégéjszakák számának két-három százalékos élénkülését mérték.

A magyarországi szállodák átlagos foglaltsága 49 százalékos volt az év első felében. Egy szállodai szoba bruttó átlagára a hat hónapban átlagosan 13.231 forint, júniusban 14.323 forint volt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szoba-árbevétel (REVPAR) január és június között átlagosan 6.487 forintot tett ki.