Mátyás
-6 °C
1 °C

Jól megy a hoteloknak

2004.08.06. 16:08
A budapesti, négycsillagos szállodák vitték a prímet a hotelek közül az év első hét hónapjában: januártól július végéig 66 százalékos kihasználtsággal működtek, ami kiemelkedően magas aránynak számít. Az országos átlag 58 százalék volt, a balatoni négycsillagos szállodák forgalma visszaesett a tavalyihoz képest, derül ki a KSH gyorsjelentéséből.
Átlagosan 13 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-júliushoz képest, derül ki a KSH adataiból. A budapesti szállodákban 16-29 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek. A többi vizsgált csoportban ennél kisebb mértékű (3-10 százalékos) bővülés figyelhető meg, míg a balatoni négycsillagos szállodákban több mint egytizedével kevesebb éjszakát vettek igénybe a vendégek, mint tavaly.

A 156 adatot szolgáltató szálloda az év első hét hónapjában átlagosan 58%-os szobafoglaltsággal működött. Ezen belül a budapesti négycsillagos szállodák kiemelkedően magas (66%-os) szobafoglaltságot értek el. A balatoni szállodák szobakapacitás-kihasználtsága az átlagoshoz hasonló (57-58 százalékos) volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára január-júliusban 13 500 forint volt. A négycsillagos szállodákban 12 100-13 700 forintba, a háromcsillagos egységekben 6300-8700 forintba Az év első hét hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7900 forint bruttó szobaárbevétel jutott, szemben az elmúlt évi 6700 forinttal. Ez a mutató kiemelkedően magas (18 400forint) volt a legmagasabb kategóriájú budapesti hotelekben, míg a balatoni és a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodákban nem érte el a négyezer forintot.

A januártól július végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 17 százalékkal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szobaárbevétel - a Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a megfigyelt fővárosi házakban, illetve a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb mértékű.