Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Túlkínálat a hazai szállodapiacon

2006.02.28. 07:53
A fapadosok beindulása és a jó országimázs megfelelő alap lehet ahhoz, hogy jó évet zárjon az idén a turizmus - a szakemberek nem aggódnak a madárinfluenza miatt. A szállodai kapacitás azonban ennek ellenére is több, mint amennyire szükség lenne.
Az idegenforgalom alakulására egyértelműen pozitív hatással van a fapados repülőjáratok megjelenése a magyar vendéglátásban dolgozó szakemberek szerint, igaz, ebből leginkább Budapest profitál, a vidék nem. Betegh Sándor, a Danubius Hotels vezérigazgatója szerint a járatok jelentősen növelték a vendégforgalmat, bár a fapadossal utazók általában kevesebbet költenek. Túlzottnak tartja ugyanakkor a fővárosi hotelszoba-kínálatot: példaként a Hilton szállót említette, ahol a 2000-es 37 ezer forintos éjszakánkénti átlagárral szemben tavaly átlagosan 27 ezer forintért lehetett megszállni.

Üres gyógyszállók

A túlkínálat hatványozottan igaz az utóbbi években aranykorukat élő gyógy- és wellness szállodákra, amelyek száma megháromszorozódott 2003 óta, míg a kereslet legfeljebb harminc százalékkal nőtt. Csaknem tragikus a balatoni és vidéki idegenforgalom helyzete - utóbbi éppen a fapadosok budapesti megjelenését sínylette meg, jelentősen csökkent ugyanis a buszos országjáró körutak népszerűsége - véli a vezérigazgató.

A trend azonban épp ellentétes irányba mutat. A Le Meridien Budapest szálloda igazgatója szerint a szállodai kapacitás dinamikus növekedésével lehet számolni. Adrian Gray igazgató úgy véli, ahhoz, hogy a 2005-ös eredményeket megtartsa az ágazat, a turizmusnak még inkább kiemelt hangsúlyt kell kapnia a kormány gazdaságpolitikájában. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy Magyarország növelje a desztináció megismertetését szolgáló marketingkiadásokat.

A Le Meridienhez hasonlóan a Kempinski Hotel Corvinus is a tavalyinál jobb eredményeket vár a mostani évtől. Henri Blin vezérigazgató várakozásaikat az egyre javuló szolgáltatásokra, a sűrűbb budapesti repülőforgalomra és az eredményesebb országmarketingre alapozza. Az előrejelzések szerint 2006-ban több külföldi érkezik üzleti útra vagy pihenés céljából Magyarországra és Budapestre, mint 2005-ben - tudta meg a Napi Gazdaság az igazgatótól, aki egyelőre nem számít arra, hogy a madárinfluenza befolyásolja a magyarországi turizmus alakulását.

Jól jártak az éttermek

Az éttermek forgalmának is jót tett a fapadosok felfutása, ráadásul Buday Gábor, a Gundel ügyvezetője szerint míg a vendégek a repülőjegyen spórolnak, a célállomáson már bőkezűen költenek - azaz tapasztalatai ellentétesek a Danubius Hotelsével. Az étterem vendégkörén belül az angol, olasz, francia és a skandináv államokból érkezett vendégek részaránya nőtt érezhetően. A vidéki vendéglátók ebből vajmi kevés hasznot húznak. Háber Tamás, a pécsi Aranykacsa étterem tulajdonosa szerint a dél-, délkelet-magyarországi régiók óriási lemaradásban vannak a turizmusban, sem infrastrukturálisan, sem a programokban, sem a kiszolgálás színvonalában nem versenyképesek. Ideje volna a vidéki repterek beindulásának, illetve az autópályák is gyorsabban elkészülhetnének, hogy ezek a régiók is könnyen és gyorsan megközelíthetők legyenek. Kormányzati programok mellett a helyi önkormányzatoknak is kiemelten kellene támogatniuk a turizmust.