Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ma szavaznak a dohányreklámról

2006.11.27. 07:45
Ha a parlament megszavazza a reklámtörvény módosítását, akkor a Hungaroringen sem lehet majd dohányt reklámozni, illetve szponzorálni. A már megkötött szponzorációk érvényesek.

Ma szavaz a parlament a reklámtörvény módosításáról, amely szerint a jövőben már nem lehet dohányt reklámozni a Hungaroringen, és amely egyértelműen kimondja a dohányáruval összefüggő szponzorálás tilalmát is.

A módosítást a tavaszi uniós intő tette szükségessé. Mint emlékezetes, az Európai Bizottság (EB) akkor négy tagállamot – hazánk mellett Cseh-, Olasz- és Spanyolországot – figyelmeztetett a dohányreklámok tilalmát rögzítő uniós irányelv nem kielégítő teljesítése miatt. A hatályos magyar szabály ugyanis lehetőséget ad az általános dohányreklám-tilalom alóli kivételre egyebek közt a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű esemény, például a Magyar Nagydíj alkalmából.

Ezt a felmentést azonban az EB nem találta összeegyeztethetőnek az irányelvvel, amely tiltja a dohánytermékekkel való szponzorációt a határokon átnyúló rendezvények, tevékenységek esetében, mivelhogy azzal kijátszhatók a reklámozás közvetlen formáira vonatkozó korlátozások.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat teljességgel megfelel az irányelv rendelkezéseinek. Ha megszavazzák, a hatálybalépést követően nyújtott szponzorálásokra érvényesül.