Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Az erősödő forint ellenére sem várható kamatvágás

2003.12.11. 08:48
Az elemzők többsége nem számít arra, hogy a jegybank az idén ismét a kamatokhoz nyúlna, általános vélemény szerint ehhez legalább 260 forint körüli euró árfolyamra lenne szükség, de van, aki 255 körüli kurzust tart kívánatosnak.
Makroelemzők úgy vélekednek, hogy idén - a forint szerdai erősödése ellenére - nem várható kamatvágás, jövőre az első félévben azonban nem kizárható - feltéve, ha stabil marad a forint erősödő tendenciája. Az elemzők úgy vélekednek, hogy a magyar deviza árfolyama az év végére nem haladja meg a 265 forintot, ami az elmúlt napokhoz képest stabil erősödés, de elmarad a kamatcsökkentéshez szükségesnek ítélt kurzustól. Az árfolyamvárakozások 260 és 265 forint között szórnak.

Pozitív jelzés

A kormányzati lépések mindenképpen pozitív jelzést adtak a piacok számára - vélekedik Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Jelentős elmozdulást azonban egyelőre nem vár a szakértő, megítélése szerint a jegybank is kivár a kamatvágással. Amennyiben folytatódnak a kedvező tendenciák és tartósnak bizonyul a magyar deviza erősödése, úgy valószínű egy 100 bázispontnál nem kisebb kamatvágás, ám az elemző szerint ez három hónapon belül nem várható.

Nem lenne rossz ötlet most kamatot csökkenteni - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. A szakértő ezzel együtt szintén úgy gondolja, hogy az MNB egyelőre nem vág, ha viszont januárban is hasonló lesz a helyzet, akkor 200 bázispontos csökkentést valószínűsít. A jegybankelnök tegnap visszautasította, hogy az inflációs célhoz nyúlnának árfolyamszempontok miatt, ami mindenképpen kedvező hatást fejt ki. Az elmúlt napok kommunikációját a hallgatás jellemezte; ez is azt sugallta, hogy a jegybank békén hagyja a piacot. (Ezt támasztja alá az is, hogy kedden Medgyessy Péter egy háttérbeszélgetésen utalt rá: konszenzus látszik kialakulni Járai Zsigmond és László Csaba között a szűk sáv mindenáron való tartásának feladásáról.) Jól látszik annak hatása a piacon, hogy egy ideje a jegybank semmilyen módon nem kommunikálja a 250-260 forintos euróárfolyam szükségességét - az MNB-nek persze nem jönne rosszul egy erősebb forint -, a magyar deviza e nélkül is erősödésnek indult.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője is úgy vélekedik, hogy a megszorítások jó alapot teremtenek a kamat mérsékléséhez, ám önmagukban nem elégségesek hozzá. Míg korábban az elemző 255 forint alatti euróárfolyam esetében vélte reálisnak a kamatcsökkentést, most tartósan 255 forint körüli szint esetén sem tart lehetetlennek egy 100 és 200 bázispont közötti vágást.

Varga Mihály, a Fidesz - MPSZ gazdasági kabinetjének elnöke szerint másfél éves bizalomvesztés eredménye a jelenleg kialakult helyzet. A kormánydöntés eredményeképpen erősödött a forint, ami remélhetőleg nem csupán időszakos visszatértét jelenti a külföldi befektetők bizalmának, de a jelenlegi árfolyam még messze van a kormány által szerinte várt 250-260 forintos határtól.

Elmúlt a dráma

A nagy dráma és a nagy ármozgások ideje egyelőre elmúlt - nyilatkozta a NAPI Online-nak Szántó András, a Hamilton munkatársa. A kamatemelések és a korábbi nyilatkozatok megtették hatásukat. A befektetők ezen az árszinten már jó vételnek tartják a magyar állampapírokat. A szakember az év végéig 262-268 forint közötti euró árfolyamot vár, ráadásul a korábban hangoztatott nézetekkel szemben kicsinek tartja az esélyét, hogy januárban újabb támadás érkezne a külföldi befektetők részéről. Úgy látja az elmúlt időszakban a legtöbb spekuláns már elérte amit akart, a jegybank jelentősen megemelte a kamatokat. A hosszabb, 10-15 éves állampapírok így már igen szép hozammal forognak.

A kormányzat mostani megnyilvánulásai szintén erősítőleg hatottak, bár a korábbi nyilatkozatok negatív hatását még mindig nehéz ellensúlyozni. A kormány és az MNB az ígéretek szerint a jövőben jobban összehangolja lépéseit. Ezt támasztja alá az is, hogy a jegybank és a PM az elmúlt napokban jelentősen visszavett a sávon belüli szűk sáv szükségességének kommunikációjából, s a forint a verbális erőszakoskodás nélkül is erősödni kezdett. A gazdaságpolitikának folytatni kell az exportot és a beruházásokat ösztönző támogatásokat, így lehet a forint iránti bizalmat visszaállítani. Kedvező, hogy a Magyarország devizakötvényeinek árfolyama, kockázati besorolása nem változott. Ez is mutatja, hogy a külföldi befektetők bizalma nem szenvedett komoly csorbát.