Géza
-12 °C
-4 °C

Tovább gyengül a forint

2004.01.12. 11:48
Gyengüléssel nyitott ma a forint a bankközi devizapiacon, és a délelőtt folyamán többször is járt 270 felett az euró árfolyama. Elemzők szerint a 275 forintra is drágulhat az uniós valuta.
Az euró 268,90 forint körül nyitott ma a bankközi devizapiacon, majd gyengülésnek indult, s többször is járt 270 forint felett. Az ING Bank üzletkötője, Kolba Miklós korábban arról számolt be a Napi Online tudósítójának, hogy a külföldi szereplők euróvételeivel szemben a vállalati szektor eladásai próbálják megtartani a forintot.

Az euró 275 forintig is erősödhet

A kereskedők szerint továbbra is a bizonytalanság és az idegesség határozza meg a piac hangulatát - írja az MTI. Folytatódik a külföldiek euró vásárlása, s a piacon nem tartják kizártnak, hogy az uniós valuta a héten 270-275 forintig erősödik.

Egy nagy londoni bank is olyan elemzéssel rukkolt elő, amely szerint már ezen a héten áttörheti az euró a 270-es szintet, egy-két héten belül pedig 275 forintra drágulhat az uniós deviza. Mint korábban megírtuk áll a múlt hét végén indult forintgyengülés mögött egy londoni bank áll. Jól időzített forinteladásai a szűk likviditás mellett alaposan megmozgatták az árfolyamot.

A forint instabilitását jelzi, hogy egy-egy nagyobb szereplő forinteladása vagy forintvétele elmozdíthatja az árfolyamot. Ez pedig magával húzza a többi szereplőt is, mert sok befektető gondolja úgy, jobb együtt mozdulni az árral.

Draskovics később nyilatkozik

Kolba Miklós szerint addig nem is várható a forint erősödése, amíg az új pénzügyminiszter, Draskovics Tibor nem rukkol elő olyan elképzelésekkel, amelyek megnyugtathatják a piacot.

A korábbi miniszterelnöki bejelentéstől eltérően Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter ma nem, csak kedden áll a sajtó képviselői elé - tudta meg a Napi Gazdaság a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán.

Rossz kommunikáció

A hét elején még a forint erősödéséről számolt be az Index. Az euró akkor 262 forinton zárt, de hétfőn 258 forintért is jegyezték az uniós valutát. A hét végére azonban gyengülésnek indult a nemzeti valuta, amit sokan a rossz kormányzati kommunikációnak tudnak be.

A pénzügyminiszter leváltása enyhén gyengítette a forintot. A piac bizalmatlanul fogadta, hogy a jogász végzettségű Draskovics áll majd a pénzügyi tárca élén.

Az is gyengíthette a forintot, hogy az utóbbi napokban több ellentétes tartalmú nyilatkozat került nyilvánosságra az euró bevezetésének időpontjáról.