Márk
13 °C
28 °C

Az euró 260 forint alá kerülhet

2004.02.20. 12:27
Hosszú hónapok óta először kerülhet 260 forint alá az euró, ha tovább folytatódik a nemzeti valuta erősödése. Elemzések szerint azonban még túl gyenge a forint ahhoz, hogy tartósan e szint alatt maradjon.
Az euró 260,55 forinton nyitott pénteken reggel a bankközi devizapiacon, több mint egy forinttal gyengébben a csütörtök délutáni 261,75 forintos árfolyamnál.

Az MTI-nek nyilatkozó kereskedők élénk napkezdetről számoltak be, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy pénteken általában passzívan viselkednek a piacok. A forint erősödése következtében hazai és külföldi befektetők egyaránt stop-loss üzleteket kötnek - mondják a kereskedők.

Nem lesz tartós

Kora reggel 260,40 forinton is született üzlet euróra, ami november közepe óta a leggyengébb árfolyam. A Napi Online-nak nyilatkozó ING Bank elemzője szerint azonban a forint még túl gyenge ahhoz, hogy tartósan 260 alatt maradjon az euró jegyzése.

Piaci elemzők szerint az utóbbi napokban semmi olyan adat nem látott napvilágot, mely a forint erősödését okozhatta. Csütörtökön valószínűleg az államkötvény aukciók miatt növekedhetett meg a forint iránti kereslet, ami erősebb forint pozíciót eredményezett. A mostani erősödésre valószínűleg az állami tulajdonban lévő Mol-részvények eladása is hatással van.

A hét elején a Bank of America elemzése borzolta az idegeket. A pénzintézet nyilvánosságra hozott térségi elemzése a jelentős árfolyam-kockázati sávba emelte a forintot. Az elemzés szerint 51 százalékos a valószínűsége annak, hogy a forint öt százalékot meghaladó mértékben gyengüljön (ez megegyezik a dél-amerikai gazdaságok besorolásával). A pénzintézet 280-as euróárfolyamot vár 2004 negyedik negyedévére.