Emma
9 °C
26 °C

A jegybanknak stabil forint kell

2005.02.23. 15:03
Járai Zsigmond szerint a forint árfolyamának jelenlegi erősödése már nem érdeke a magyar gazdaságnak, de a stabilitást fenn kell tartani.
"Már nem az erős, hanem a stabil forint fenntartásában érdekelt a Magyar Nemzeti Bank" - mondta Járai Zsigmond egy sajtóbeszélgetésen. A jegybank elnöke hangsúlyozta, nem a jegybank tartja a forintot az intervenciós sáv legfelső szélén, az "magától van ott". A stabil és erős forint hozzájárult ahhoz, hogy az infláció ilyen alacsony lett, de már nincs szükség ilyen erős forintra, az inflációs cél eléréséhez.

Az infláció a lényeg

A jegybankelnök véleménye szerint a piac tartja jelenlegi helyén a forintot. "Mi nem próbáljuk befolyásolni az árfolyamot. Nem örülünk neki, mert nagyon közel van az intervenciós sáv széléhez, de ha ez a piacnak az értékítélete, akkor legyen itt". Szerinte félreértés az, hogy ha a forint árfolyamát "a sávból kinyomják, akkor el lehet tolni a sávot". "Ezt szeretnénk eloszlatni, a sávot meg kell védenünk".

Járai szerint nincs is szükség a sávon túli erősségű forintra, a sáv megfelel a mai magyar realitásoknak, mert a sávon belüli árfolyammal kényelmesen el lehet érni az inflációs célokat. Részben azért ilyen alacsony az infláció, mert az európai uniós csatlakozás miatt megerősödött importverseny, az élelmiszerpiacon lenyomta az árakat. "Nem gondolom, hogy az árfolyam esetleges gyengítésével lehetne a termelők helyzetén segíteni" - tette hozzá.

A jegybank nem tud az árfolyam gyengítésével segíteni, "mert az inflációt kell alacsonyan tartania, és összgazdasági szinten rosszabb lenne a hatása, mint az erős árfolyamnak". Az MTI kérdésére válaszolva a jegybank elnöke elmondta, hogy amikor inflációs előrejelzést adnak, akkor az adott körülményekből indulnak ki. "Nem azt mondjuk, hogy milyen lesz az árfolyam, a kamat az elkövetkező évben, azt mondjuk, ha minden úgy marad mint most akkor ennyi lesz az infláció". A stabil és erős forint, az éleződő verseny és a kedvező nemzetközi gazdasági helyzet járult alapvetően hozzá az alacsony inflációhoz.