Gyárfás
16 °C
29 °C

Bejött a húsvét a nagyoknak

2008.03.28. 08:29
A kisboltok forgalmán érzõdik a nagy láncok elszívó hatása, utóbbiakban azonban a húsvéti forgalom hozta az eddigi trendet: az idén is többet költöttünk mint tavaly.

A húsvét rendszerint infláció feletti forgalomnövekedést hoz az élelmiszer-kereskedelemben, s az elõzetes adatok szerint ezt a trendet a gazdasági megszorítások sem törték meg, legalábbis a lapunk által megkérdezett modern kereskedelmi csatornáknál. Az Auchannál például a múlt év húsvéti idõszakban mért adatokhoz képest két számjegyû volt a bõvülés, ami lényegében megfelelt a cég várakozásainak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség fõtitkára szerint ez még nem jelenti azt, hogy a kiskereskedelmi forgalom ismét növekvõ pályára állt, hiszen az ünnepek elõtt rendszerint erõsödik a forgalom. Ráadásul a vásárlók most az alacsonyabb árszinten is széles választékot kínáló modern kereskedelmi csatornákat keresik. Kérdés, hogy a kicsiknél hogyan alakult az ünnepi forgalom. Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója az elõzetes forgalmi számokat nézve úgy értékeli, hogy a várakozásaiknak megfelelt a forgalom. Több árucikk iránt is megugrott a kereslet, de összességében véve úgy látja, érzõdött, hogy az ünnep a hónap végére esett és a vásárlóknak már kevesebb pénzük maradt.

A ruházati cikkek értékesítése jellemzõen nem köthetõ a húsvéthoz, ám a Premier Outletben februárban 9 százalékkal nõtt a forgalom a múlt év azonos idõszakához képest. Szebenyi Miklós ügyvezetõ igazgató szerint a szezon a tavaszi meleggel indul, vagyis nem kizárt, hogy április elején, közepén már erõteljesebb lehet a forgalom növekedése. Az outlet erõsödése is azt jelzi, hogy a vásárlók az olcsóbb termékeket keresik - véli Vámos.

A piaci elemzõk szerint a kiskereskedelmi szerkezet átalakulása az utóbbi tíz évben most érezteti elõször hatását - amikor a piac bõvülése majdhogynem megállt. A kis alapterületû boltok ugyan eddig is panaszkodtak a bevásárlóközpontok és hipermarketek elszívó erejére, ám ez csak most vált valóban kimutathatóvá a forgalmukon is.