Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A HVB átveszi az ING lakossági ügyfeleit

2006.05.19. 13:05
Ezentúl a HVB Bank fiókjait kell keresniük az ING Bank lakossági ügyfeleinek. A PSZÁF jóváhagyta, hogy július 1-jétől az ING Bank a teljes meglévő lakossági ügyfélkörét átadja a HVB-nek, amelynek több olyan vidéki városban nincs fiókja, ahol az ING jelen van. A biztosítási, magánnyugdíj-pénztári és vállalkozási banki tevékenységét megőrzi az ING.

Végképp befejezi a lakossági banki szolgáltatásokat az ING Bank, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is jóváhagyta, hogy július elsejei hatállyal a teljes ügyfélkörének bankszámla-, betétiszámla- és más, a bankszámlákhoz kapcsolódó (bankkártyás, állandó megbízásos, csoportos beszedési megbízásos és elektronikus) szolgáltatásait, valamint jelzáloghiteleit. A tranzakció 11 ezer embert érint az ügyfeleket átvevő HVB Bank tájékoztatása szerint.

Átállás zökkenőkkel

A bankváltásra kényszerült ügyfelek egy részének nemcsak az jelent változást, hogy ezentúl más kondíciókra számíthat vagy más bankfiókot kell keresnie, hanem sok esetben az is, hogy nem fog ilyet találni. Az ING-nek - honlapja szerint - országszerte több mint nyolcvan irodája van, ebből 13 Budapesten, de minden megyében legalább két városban vannak ING-kirendeltségek - igaz, ezek nem a banki, hanem a biztosítói tevékenységgel foglalkozó irodák.

Ezzel szemben a HVB-nek Budapesten ugyan 26 fiókja van - ami az ING-irodák számának kétszerese -, azonban vidéken csak 31 városban vannak jelen. Így mások mellett a váci, veresegyházi, orosházi, ajkai, siófoki ING-ügyfeleknek kell felkészülniük arra, hogy az új számlavezető banjuknak nincs a városban kirendeltsége (a közlemény ugyanis nem szól a hálózat átvételéről is).

A HVB tájékoztatása szerint a bankváltás előtt állók a napokban személyre szóló ügyféltájékoztatást kapnak, a brossúrákból a HVB szerint "minden részletre kiterjedő, pontos tájékoztatást kapnak". Az ügyfélkört átvevő pénzintézet közölte: a tranzakció eredményeként az ügyfelek "egy országosan elérhető, teljeskörű banki szolgáltatást élvezhetnek, a korábbiakkal közel azonos, esetenként kedvezőbb feltételekkel".

Az ING nem most szabadul meg először lakossági ügyfelektől. A bank 2000-ben már értékesítette ügyfélköre egy részét - emlékeztet a Portfolio.hu. Akkor a Citibanknak adták el a korábban a Dunabanktól megvásárolt lakossági állományt. Az elemző szerint a lakossági piacon marginális szerepet betöltő ING lépése logikus, de ez is jelzi, hogy az ING lakossági stratégiája enyhén szólva sem számít sikertörténetnek. A bank ugyanis egy jelentős biztosítóval karöltve a rendszerváltás óta jelen van a magyar piacon, és mégis sikerült kimaradnia a bankpiac legnagyobb sikertörténetéből, a lakossági üzletágból - írja az elemzés.