Állami támogatás a Hyundai-beruházáshoz

2004.03.05. 15:51
Kilencmilliárd koronával támogatja a szlovák kormány a Hyundai autógyár környezetében lévő beruházást. A 700 millió eurós beruházás érdekében a kabinet vállalta, hogy a Pozsony-Zsolna közötti autópálya hiányzó szakaszát a lehető leggyorsabban megépíti.
A szlovák kormány összesen kilencmilliárd koronával járul hozzá a tervezett Hyundai autógyár környezetében lévő infrastrukturális beruházások finanszírozásához - döntött a pozsonyi kormány. Az állami hozzájárulás nem haladhatja meg a beruházás értékének 15 százalékát. A szlovák pénzügyminisztérium április 10-ig dolgozza ki a részleteket.

A szlovák kormány csütörtökön éjfélig elhúzódó rendkívüli ülésén hagyta jóvá a Hyundai autógyárral és a Zsolna (Zilina) városával megkötendő beruházási szerződés tervezetét. A szerződést a partnerek várhatóan egy hónap múlva írják alá.

Európa Detroidja

A dél-koreai autógyár kedden jelentette be, hogy a térség pályázó országai közül Szlovákia mellett döntött: leányvállalata, a Kia Motors a Zsolna (Zilina) közelében fekvő Lédecen (Ladce) valósítja meg 700 millió eurós (28,5 milliárd szlovák korona) beruházását. A Hyundainak ez lesz az első európai autógyára.

Korábban a francia Peugeot-Citroen szintén Szlovákiát találta alkalmasnak arra, hogy ott autógyárat létesítsen: Nagyszombatban (Trnava) már épülnek a szerelőcsarnokai. Ezen kívül Pozsonyban egy évtizede a német Volkswagennek is igen jó eredményeket felmutató összeszerelő üzeme dolgozik. A három gyárban 2007-ig évi 750-800 ezer gépkocsi készülhet el, ezért Szlovákiát máris Európa majdani Detroitjaként kezdik emlegetni.

A Hyundai-beruházás elnyerése érdekében a szlovák kormány vállalta, hogy a Pozsonytól Zsolna felé vezető autópálya Zsolnáig hiányzó 42 kilométeres szakaszát 542 millió eurós költségen igen gyors ütemben megépíti. Gazdasági elemzők szerint a Hyundai döntése nyomán igen erőteljesen megnő a szlovák ipar exportképessége és lényegesen kedvezőbbre fordulnak a foglalkoztatási mutatók.  • Tippek
  • Hírek