Jenő
-3 °C
6 °C

Kérdés, lehet-e több a bevétel

2007.10.19. 15:45
Hiába lassabb a vártál a dezinfláció, az ICEG szerint tovább folytatódhat a kamatcsökkentés, mert nem kell az inflációs várakozások erősödésétől tartani. Az év végére 7,25, 2008 végére 6,5 százalékos kamatot várnak.

Túl a világgazdasági konjunktúra tetőpontján romló kilátásokkal kell szembenézni, de még jó esélyei vannak a "puha" landolásnak – áll az ICEG legfrissebb elemzésében. A gazdasági kutatóintézet szerint 2007 hátralévő részében és 2008-ban kedvezőtlenebbek mind a világgazdaság, mind az európai térség növekedési lehetőségei, sőt erőteljesebbek a kockázatai egy esetleges éles fékeződésnek is. Az energiaárak jelenlegi alakulása ugyancsak a lefelé irányuló kockázatokat erősíti.

A legfrissebb adatok fényében Magyarországon a belföldi felhasználás visszaesése komolyabb az eddig feltételezettnél, így a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán a korábban feltételezettnél mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik az ICEG szerint, a tavaly bevezetett keresletszűkítő intézkedések eredményeként. Az idén az év egészében 2,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP-bővülést prognosztizálnak.

Bár a vártnál lassúbb a dezinfláció, és a 2008-as inflációs cél is veszélybe kerülhet, a kutatók szerint tovább folytatódhat az óvatos monetáris lazítás, alacsonynak vélik ugyanis az inflációs várakozások erősödésének kockázatait. Az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés 2007-ben 7,6, jövőre 4 százalékos lehet. Az idei év végére 7,25, 2008 végére 6,5 százalékos jegybanki kamatot várnak.

Az államháztartási egyensúly az eredetileg tervezett mértéket meghaladóan javult 2007 eddigi részében, bár némi aggódásra adhat okot, hogy ez leginkább a kedvező kamategyenlegre vezethető vissza, miközben az elsődleges egyenleg javulása a várttól elmaradt. Míg a javulást 2007-ben sokkal inkább a bevételek növelése, semmint a kiadások lefaragása idézte elő, addig 2008-ban kiegyensúlyozottabb mértékben támaszkodik a költségvetés a két hiánycsökkentési lehetőségre. Főbb kockázatot 2008-ra jelenleg inkább a bevételek további növelésére irányuló elképzelésekben lát az ICEG, ennek ellenére a jelenleg előrelátható folyamatok alapján a 2007. évi 6,3 százalékot követően elérhetőnek vélik a GDP-arányos hiány 4,3 százalékra való leszorítását a jövő évben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?