Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Újraindul a termelés a székesfehérvári Ikarus-gyárban

2003.10.17. 09:39
Széles Gábor elfogadta az Irisbus által az Ikarusbus Rt. székesfehérvári gyáregységéért kért árat, így heteken belül megkezdhetik a termelés újraindításának előkészítését - tájékoztatta a Világgazdaságot a budapesti székhelyű Ikarus Rt. elnöke. A vezető szerint a megrendelők biztosítanák a fehérvári gyár jövőjét.
A nem túl távoli jövőben ismét visszaállhat a munkarend az Ikarusbus Rt. székesfehérvári üzemében, miután Széles Gábor megegyezett az Irisbus céggel a Fejér megyei gyár vételáráról - értesült a lap az üzletembertől, aki azonban az ügylet árat nem közölte.

Felmondott szerződés

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az idén gyakorlatilag kiürített telep az Ikarus Rt. területén van, s ez utóbbi biztosította az Irisbus-tulajdonban lévő üzem energiaellátását, ám ezt a szerződést két hete felmondta a Fiat-Iveco csoporthoz tartozó cég. A leépítés olyannyira teljes volt, hogy még a főmérnöknek és mindazoknak felmondtak, akik részt vehettek volna a technológai transzferben.

Új modellek

Az Irisbus megerősíti magyarországi jelenlétét, és új termékeket mutat be a Budapesti Autószalonon. Az Irisbus tulajdonában lévő Ikarusbus Rt. ugyanakkor megtartja a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyárat, sőt új modellek gyártását is tervezi Mátyásföldön - tájékoztatott James Heidt vezérigazgató. Kiemelte, hogy az Ikarus márkanév megmarad, s e név alatt készülnek az új modellek.

Az Egyedi Autóbuszgyár az Irisbus csoport egésze számára készülő midibuszok gyártására szakosodik, hasonlóan a csehországi Karosa-gyárhoz, amely az Irisbus csoport részére készülő városközi buszok gyártására specializálódott.