Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolják az Ikarust

2006.07.20. 08:19
Százmillió forintot meghaladó tartozása van az Ikarusnak, és nemrég elrendelték a cég felszámolását. Az Ikarus buszok gyártása nem került veszélybe.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a napokban elrendelték az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Ikarus Holding Rt. felszámolását. Az eljárást a budapesti Elektro-Ker Szolgáltató Kft. kezdeményezésére indította el a Fővárosi Bíróság. Kis Sándor, a cég ügyvezetője az üzleti lapnak elmondta, hogy az Elektro-Ker még 2002-ben villamos berendezések szerelését végezte az Ikarus mátyásföldi telephelyén, amiért hatmillió forint járt volna a társaságnak. Az Ikarus azonban az elmúlt években - több tételben - csupán hárommillió forintot fizetett ki a társaságnak, amely tehát most a fennmaradó másik hárommilliót szeretné megkapni.

Vagyont kezelt


Ikarosz visszahull
Az Elektro-Ker koránt sincs egyedül, hiszen a Napi Gazdaság információi szerint az Ikarus több száz millió forinttal tartozik hitelezőinek. Úgy tudja a lap, hogy az Ikarus tevékenységet nem végez, és csupán néhány alkalmazottja van, a cég ugyanis az utóbbi időben szegedi és szeghalmi leányvállalatait menedzselte, amelyek azonban idestova egy éve szintén felszámolás alatt állnak. A hitelezőknek némi reményt nyújthat, hogy az Ikarusnak van valamennyi - főleg ingatlanokban megtestesülő - vagyona.

Egykor az Ikarus Holding (akkor még Ikarus Járműgyártó) berkein belül készültek az azonos néven futó autóbuszok, ám a gyártást még 1999-ben kiszervezték az erre a célra alapított Ikarusbus Rt.-be, amelyet a Fiat-csoport vásárolt meg. Az Ikarus Holding ettől kezdve vagyonkezeléssel foglalkozott, és ezen az sem változtatott, hogy a Széles Gábor tulajdonában álló Műszertechnika-csoport idén visszavásárolta az Ikarusbust.

Kínai kapcsolat

Az Ikarus Holdingot ma már csak a neve köti össze az Ikarusbusszal, a két cég között semmilyen - például kereskedelmi - kapcsolat nincs. Az Ikarusbusszal egyébként újra Széles Gábor tulajdonába került az Ikarus buszok gyártásának lehetősége, maga az Ikarus márkanév, a székesfehérvári buszgyár, és e cég alapít közös vállalatot Kínában, egy ottani autóbusz gyártására.