Klaudia
-3 °C
3 °C

Megtorpanó fővárosi illetékbevételek

2005.12.15. 08:20
Megtorpanni látszik a fővárosi illetékbevételek évek óta tartó nagy ívű emelkedése. A november végi adatok alapján a várható összeg nem sokkal lesz magasabb a tavalyi 42 milliárdos rekordnál. Ennek oka, hogy az ingatlanforgalom jelentős mértékben visszaesett.

Az illetékezésre benyújtott szerződések mennyiségén már tavaly év végén is érzékelhető volt, hogy - egy időre legalábbis - vége a lakás-adásvételi dömpingnek. Az idén eddig érkezett 61 ezer szerződés meszsze elmarad például a tavalyi, tavalyelőtti nyolcvanezerhez közelítő adatok mögött - tájékoztatta a Világgazdaságot Heves Gábor, a Fővárosi Illetékhivatal vezetője.

Az ingatlanforgalomból eddig befolyt 31,7 milliárd forint csaknem kétmilliárddal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában. Változatlanul a lakásvásárlási szerződések vezetik a listát. Ezek között is a megállapodások 15 százaléka új lakásra köttetett, érthetően, hiszen ott kedvezőbbek a fizetési konstrukciók. A céges ingatlantranzakciók az öszszes ügy alig 10 százalékát teszik ki, más kérdés, hogy rendszerint sokkal nagyobb értékűek a magánjellegű ügyleteknél.

A hivatalban - a fizetőképes kereslet csökkenése mellett - azt is tapasztalják, hogy a lakásvásárlások kimerítik a családi kasszákat. Egyre többen kérnek részletfizetési kedvezményt. Az ingatlanügyekről különösen, de általában is elmondható, hogy az illetékbevételek mintegy negyede részletekben folyik be.

Gépjárműátírás kapcsán az év utolsó hónapjáig 4,4 milliárd forintot szedtek be, több mint kétszeresét a tavalyi összegnek. Ebben nemcsak a több szerződés játszik szerepet, hanem valószínűleg az is, hogy az idén januártól nőtt az 1890 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú járművek illetéke. Az örökségek után november végéig a hivatal 3,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, 1,1 milliárddal többet, mint a múlt évben. Heves Gábor utalt arra: két év óta nagyobb kulccsal számítandó a 18, illetve 35 millió forintot meghaladó örökség illetéke. A korábbiakhoz képest némiképp több volt a 18 millió forintnál nagyobb örökség, de változatlanul ritka az egy személyre jutó, 35 milliónál magasabb értéket képviselő hagyaték.

Ajándékozási illetékből 680 millió, eljárási illetékekből 1,8 milliárd forint folyt be. A hivatalvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a következő évtől az ingatlan-nyilvántartási eljárási illetékdíjjá alakul át, és ezentúl a földhivatalt gyarapítja.

A parlamenti bizottságok napirendjén szerepel ez idő tájt az az országgyűlési határozattervezet, amely közvetlen hozzátartozó esetén megszüntetné az öröklési illetéket. Nem tudható, mi lesz a sorsa, de annyi bizonyosnak látszik, hogy nem készül belőle egyhamar jogszabály.