Valér
-1 °C
0 °C

Megugrott az illegális külföldi munkavállalók száma

2003.09.22. 08:51
Nyolcvan százalékkal emelkedett a külföldiek szabálytalan foglalkoztatása miatt kivetett bírságok összege. A munkaviszony bejelentési és nyilvántartási kötelezettsége megszegését csaknem 12 ezer esetben állapították meg, és munkavédelmi bírságot is többet szabtak ki, mint tavaly.
A külföldiek szabálytalan foglalkoztatása miatt kivetett munkaügyi bírságok összege egy év alatt 80 százalékkal emelkedett, s hasonló mértékben nőtt a szabálytalanul foglalkoztatottak száma is - derül ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 2003. első féléves összesítéséből. Csaknem 1,3 ezer külföldi miatt 380 millió forint büntetést kellett befizetniük az illegálisan foglalkoztató cégeknek.

Az OMMF az első félévben 27 ezer munkáltató több mint 29 ezer telephelyét ellenőrizte, az intézkedések és szankciók száma meghaladta a 101 ezret, az ezeken kiszabott - munkavédelmi, munkaügyi, szabálysértési, valamint külföldi szabálytalan foglalkoztatása miatti - bírság pedig 1,58 milliárd forintot tett ki. Ebből a legnagyobb tétel, csaknem 892 millió forint a munkaügyi bírság, ami 36 százalékos növekedést jelent 2002 első félévéhez képest.

Minden területen több a szabálytalanság

h i r d e t é s
Munkaügyi szabálytalanságot 11 ezer gazdálkodónál, 195 ezer munkavállalót érintve találtak. A legtöbb intézkedés a munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre és a szabadságra vonatkozó szabályok megsértése miatt történt.

Gyakori volt még a munkabér összegére és védelmére vonatkozó szabályok megsértése is. A munkaviszony bejelentési és nyilvántartási kötelezettsége megszegését csaknem 12 ezer esetben állapították meg. A munkavédelmi bírság összege 248 millió forintot tett ki az első félévben, ez 34 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. Ezt elsősorban a munkaeszközök veszélyessége, valamint a munkahelyek, üzemek állapota, a létesítéssel kapcsolatos biztonsági előírások megsértése miatt szabták ki. A leggyakoribb hiba évek óta, hogy nem megfelelő a tetőn, az állványokon, az épülő falon dolgozók vagy a bontási munkálatokat végző munkások biztonsága.

Az OMMF a munkabiztonsági és munkaügyi szabálytalanságok miatt összesen csaknem hatezer dolgozót tiltott el és 11 ezer gép használatát függesztette fel. A fellebbezések száma nyolc százalékkal nőtt, míg a peres ügyeké kétharmadára, 438-ra csökkent az előző félévhez képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!