Krisztina
18 °C
24 °C

Emelik a drága lakások illetékét?

2003.08.22. 08:33
Többe kerülhet a magas árfekvésű lakások megöröklése, ha valóra válnak a pénzügyi tárca ez irányú elképzelései. Ezek között szerepel, hogy a befektetési adóhitel kivezetéséhez kapcsolódó kedvezménnyel csak az élhetne, aki nem veszi igénybe idén az adóhitelt.
Elsősorban a tehetősebbek terheit növelő illetékváltozásokat tartalmaz a tárcákhoz már kiküldött pénzügyminisztériumi javaslatcsomag. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a jelenleginél nagyobb illetéket kellene a jövőben fizetni a 35 millió forintot meghaladó lakás megszerzése esetén, de általában is emelkedik az örökség után lerótt tarifa.

Negyven százalék

A törvény által három kategóriába sorolt rokonsági foktól függően az örökösödési illeték általános mértéke 21, 30 és 40 százalék lenne, míg a lakásszerzés esetén 11, 15 és 21 százalék. Az ajándékozás után pedig 12, 16 és 30 százalékot vonna le az állam. A mostani 30 százalékkal szemben 40 százalékos illeték terhelné például a szűkebb családba nem tartozó kedvezményezett 40 millió forintos értéket meghaladó örökségét, ami 12 millió forint helyett 16 millió forint befizetését jelentené a következő évtől. A legszűkebb rokonságnak az elhunyt hátrahagyott, 40 millió érő lakásának tulajdonjoga után a jelenlegi 2,4 millió forint helyett 4,4 milliót kell lerónia. A 35 millió forintos értékhatár megállapítása mindazonáltal az illetékfizetők egy igen szerény csoportját érintheti, lévén az átlagos lakásérték ennél alacsonyabb.

Megszűnő adóhitel

Újabb részlet derült ki a befektetési adóhitel kivezetésének végrehajtásáról. Az már eddig is köztudott volt, hogy az adóhitelt 2007-ig tervezi megszüntetni a pénzügyi tárca, mégpedig oly módon, hogy aki jövőre számolja fel adóhitelét, az mentesül a teljes érték 45 százalékának befizetése alól, míg a rákövetkező években 20, illetve 5 százalék kedvezményt ismerne el a kormány. A javaslat szerint viszont jövőre csak azok élhetnek a legnagyobb kedvezménnyel, akik 2003-ban nem vesznek igénybe adóhitelt. A kisvállalkozásokat érintő módosítás alapján megszűnne az evát fizető egyéni vállalkozókra vonatkozó korlátozás, vagyis a jövőben a más cégben 10 százaléknál nagyobb tulajdonrészt birtokló vállalkozó is alkalmazhatná az egyszerűsített adót.

Változik a veszteség elhatárolásának szabályozása is, mégpedig oly módon, hogy a jelenlegi 5 év helyett korlátlan ideig élhetnek ezzel a vállalkozások. Négy év eltelte után viszont már az adóhatóság engedélye szükséges, csakúgy, mint két egymást követő veszteséges év után. A jövedéki adóban a dohány adójának 17,5 százalékos emelése 11 százalék körüli fogyasztói áremelkedést vált ki, míg a vágott dohány adójának 33 százalékos növekedése a végső árat 17 százalékkal tornássza feljebb.