Gusztáv
3 °C
7 °C

Ingatlan, Budapest, Manhattan

2005.08.04. 14:31
Jó üzlet ingatlanba fektetni Budapesen, két hónap alatt húsz százalék haszon is összejöhet. Párizsban már túl drágák az ingatlanok, igaz, tovább drágulnak, Berlinben meg a kutya se vesz semmit.

Komoly a nemzetközi érdeklődés a XIII. kerület luxuslakásai iránt. A Transelektro által épített Prestige Towers lakásainak vásárlói még nem költözhettek be, de máris haszonnal értékesíthetnék leendő ingatlanukat: két hónap alatt húsz százalékkal növekedett értékük. Az épületkomplexumban az átlagár jelenleg 500 ezer forint/négyzetméter körül mozog.

Sok a külföldi

A londoni és New-York-i mintára készülő, vízparti házak lakásainak több mint felét külföldiek vásárolták meg, az 5 milliárd forintos beruházással épülő toronyházak lakásait jövő augusztusban adják át - mondta Szili Balázs, a Prestige Towers projektcége, a Dunapart Kft. ügyvezető igazgatója. A lakások több mint 30 százalékát már eladták, a vevők fele külföldi - spanyol, ír, angol és dél-afrikai - vásárló.

Hogy mekkora az igény luxuslakásokra Budapesten, azt leginkább az bizonyítja, hogy százlakásos luxuslakópark lesz a Dunára néző rózsadombi egykori SZOT-szállóból is. A Globex-botrány kirobbanása óta félkészen álló épületre még egy emeletet húzna a tulajdonos.

A neves építészeket tömörítő Fővárosi Tervtanács tiltakozott ugyan az ötlet ellen, de az ügyben korábban nyilatkozó Horváth Csaba II. kerületi polgármester így fogalmazott: 15 éve a város szégyenfoltja a SZOT-szálló hatalmas, csonka épülete, ezért a város érdeke az, hogy valami történjen végre, és valami szebb épüljön az épület helyére.

Eleve drága

A nemzetközi befektetők, vásárlók érdeklődése nem véletlen az ilyen projektek iránt. Ilyen gyors ütemű növekedés Párizsban, de még Manhattanben is ritkaságszámba megy. Ennek egyik oka, hogy ezekben a városokban a luxuslakások átlagára eleve jóval magasabb, mint Budapesten, ezért a piaci, befektetői kereslet sem nő olyan ütemben.

Ezt látszik alátámasztani a Népszabadságban publikált kutatás is, amely szerint jó befektetés az ingatlan a francia fővárosban és környékén, vásárlói szempontból viszont már-már elriasztók az árak. Hét év alatt az ingatlanárak nagyjából a kétszeresükre emelkedtek, a párizsi agglomerációhoz tartozó egyes körzetekben pedig két és félszeresükre.

Az éves átlagos drágulás elérte a 14,5 százalékot, de Seine-Saint-Denis-ben meghaladta a 20 százalékot is. Itt az egyes lakáscélú ingatlanok négyzetméterára túllépte a 18,5 ezer eurót, azaz a 4,5 millió forintot. A 3 ezer euró közeli (750 ezer forintos) négyzetméterenkénti lakásárak bizonyos városrészekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak.

A szakértők szerint az ingatlanbumm hátterében az áll, hogy folyamatosan nagy a kereslet. Hogy a kínálat ezzel egyensúlyba kerüljön, évente 50-60 ezer lakást kellene Párizsban építeni.

Ugráló Manhattan

Az alacsony jelzálog-kamatok és a szűk kereslet nyomta jelentős mértékben felfelé a manhattani apartmanok átlagos eladási árát is. Így az a tavalyi év hasonló időszakához képest több mint 30 százalékkal, 1,3 millió dollár fölé emelkedett az idei esztendő második negyedében.

"Ez nem a legnagyobb ugrás, amit valaha tapasztaltunk, de hosszú évek óta nem került sor hasonló mértékű emelkedésre" - mondta a negyedéves ingatlanpiaci felmérést végző Jonathan Miller, a Prudential Douglas Elliman szakértője. Itt az átlagos négyzetlábár 27,3 százalékkal - 762 dollárról 970 dollárra - növekedett, négyzetméterre átszámítva ez 8200, illetve 10 437 dollárt jelent.

A piac felső 10 százalékában meghatározott luxuspiacon az áremelkedés mértéke 36,4 százalék, az átlagár - első ízben túlszárnyalva az 5 milliós küszöböt - 5,17 millió dollár lett, pedig tavaly "csak" 3,79 millió dollár volt. Egy négyzetláb lakóterület ára ezen a piaci területen ugyancsak rekord nagyságú lett, 1707 dollár: 24,1 százalékkal magasabb a tavalyi 1375 dollárnál. Egy négyzetméter luxusingatlan ára tehát Manhattanben 14 795 dollárról 18 367 dollárra - azaz 3 765 300 forintra - emelkedett.

Az átlagos manhattani négyzetméterár 1,7 millió forintos összege mindössze néhány százezer forinttal magasabb, mint a legdrágább budapesti lakások négyzetméterára. A manhattani apartmanok átlagos eladási ára az első negyedévben új rekordot döntött - idézi a Prudential Douglas Elliman Manhattan Market Overview című piaci felmérését a Portfolio.

Berlinben a helyzet változatlan

Az év első hónapjaiban kialakult átlagos eladási ár 1,21 millió dollárra emelkedett, ez 23 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedév, és 26 százalékkal a tavalyi első negyedév adatánál. Az átlagos négyzetlábár (egy négyzetláb 0,1 négyzetméter) első ízben haladta meg a 900 dolláros szintet. Pontosan 910 dollárra emelkedett, ami a megelőző negyedévhez képest 16,7 százalékos, a tavalyi év első negyedévéhez képest pedig 28 százalékos többlet.

A jelentés szerint az árak felfutását a javuló gazdasági feltételek, a szűk kínálat, az emelkedő jövedelmek és az a széles körben elterjedt várakozás okozta, miszerint a közeljövőben emelkedni fognak a jelzálogkamatok.

Berlinben tíz éve esnek az ingatlanárak, és a város ma már alig drágább, mint Budapest. Kínálat is van bőven, lépten nyomon kiadó irodákat, lakásokat hirdető táblákkal lehet találkozni.

Akik az egyesítés utáni eufóriában vásároltak ingatlant Berlinben, azok ma is csak 15-20 százalékkal olcsóbban tudnak túladni az ingatlanon. Berlinben a gazdasági stagnálás mellett a kereslet csökkenése és a kínálat állandó növekedése az egyik legnagyobb probléma. A volt NDK-ban 1,3 millió, Berlinben becslések szerint 160 ezer üres lakás vár gazdára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!